Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och framlägga förslag till nationellt krav för utbildningsplan och utfärdande av kompetensbevis för utryckningsförare.
Inom ambulans, polis och räddningstjänst ingår att framföra utryckningsfordon snabbt men trafiksäkert. För att kunna fullgöra brådskande uppdrag med utryckningskörning får förare av utryckningsfordon i trängande fall påkalla fri väg.
Det nuvarande regelverket ställer inga särskilda kompetenskrav förutom att föraren innehar körkortskategori B för ambulans och polis samt kategori C för brandfordon över 3,5 ton.
Att föraren har kunskap, trafik- och körvana efterfrågas inte.
Kartläggning visar att det inte finns några enhetliga krav på kunskap och kompetens för förare av utryckningsfordon. Det innebär att de olika huvudmännen har stora olikheter vad gäller anställningskrav, fortlöpande utbildning och förebyggande åtgärder. Denna utveckling är inte förenlig med samhällets krav på nollvision. Ett kompetensmål för utryckningsförare skall utgå från ett nationellt krav på kvalitetssäkring av utryckningsförare. Ett yrkeskompetensbevis likt det som utfärdas i taxibranschen eller ett system likt det i Norge, där det i dag är reglerade krav, kan vara ett steg i rätt riktning och även underlätta rörligheten på arbetsmarknaden för utryckningsförare.
Att arbetsgivaren har ett särskilt ansvar och skyldighet att förvissa sig om att den som framför fordonet i utryckning har tillräckliga kunskaper och att dessa kontinuerligt underhålls framgår av arbetsmiljölagen och dess regelverk.
I dag finns ett förslag till utbildning för utryckningsförare som är framtaget i samarbete med Räddningsverket, Arbetsmiljöverket, Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen och Vägverket.
Det ger en god plattform för utbildningen och bör kompletteras med halkkörning och simulatorutbildning.
Förslaget säger att det är upp till varje arbetsgivare att avgöra vilken kompetens föraren skall ha. Vi anser att det är lagstiftaren som skall fastställa vilken grundkompetens som skall gälla vid framförandet av utryckningsfordon. Denna grundkompetens skall vara framtagen tillsammans med parterna. Det är viktigt att alla som skall framföra ett utryckningsfordon har exakt samma grund att stå på. Vidare kan nationellt godkända instruktörer utbildas över hela landet. De kan med fördel rekryteras bland erfarna ambulanssjukvårdare, poliser och brandmän.
Att inneha ett speciellt yrkeskompetensbevis för utryckningskörning är inte bara ett kompetensbevis att kunna framföra fordonet på ett tryggt och säkert sätt. Det är minst lika viktigt att utryckningsförare och medtrafikanter kan känna trygghet och säkerhet vid de tillfällen då fri väg påkallas och också svara upp mot samhällets krav på en nollvision.