Motion till riksdagen
2007/08:T4
av Peter Pedersen m.fl. (v)

med anledning av prop. 2007/08:46 Efterkonvertering av personbilar för alternativbränslen, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett konkret budgetförslag till ekonomiskt stöd för efterkonvertering från ett fordon med drift för motorbensin eller dieselbränsle till drift med ett alternativt motorbränsle.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör tillse att efterkonverterade bilar kan klassas som miljöbilar i enlighet med förordningen om myndigheters inköp och leasing av miljöbilar.

Bakgrund

Regeringen föreslår i proposition 2007/08:46 att det ska bli möjligt att efterkonvertera en bil som använder fossilt bränsle till att även kunna drivas med ett alternativt bränsle (t.ex. etanol eller biogas). Det ansvar som idag finns på tillverkaren av motorfordon när det gäller avgasrening kvarstår om felet inte kan härledas till konverteringssatsen. I sådana fall ska ansvaret ligga på den som tillverkat konverteringssatsen eller på den som fört in den i Sverige.

Vänsterpartiets grundläggande hållning

Vänsterpartiet har under flera år på olika sätt agerat för att det ska vara möjligt att efterkonvertera en äldre bil till att även kunna framföras med biodrivmedel. I en rad motioner de senaste åren har vi återupprepat kravet, men varje gång fått avslag av riksdagens majoritet.

Sverige har över 4 miljoner personbilar i trafik och över 300 000 registrerade motorcyklar. Genomsnittsåldern på svenska personbilar är mer än 10 år. Att allt fler nya bilar säljs som ”miljöbilar” är bra, men även fortsättningsvis kommer en mycket stor del av vägfordonen att vara fossildrivna. Potentialen för konvertering av fossilbränsledrivna vägfordon är med andra ord stor. De med låga inkomster och kvinnor har i högre grad äldre bilar. De har därför inte samma möjligheter att köpa en ny miljöanpassad bil. Efterkonvertering skulle därmed kunna vara en möjlig väg till att bidra med en insats som leder till mindre miljöpåverkan.

Det har funnits ett antal hinder och problem för den som vill konvertera sitt fossilbränsledrivna fordon till alternativ drift. Vägverket fick i regleringsbrevet för 2005 i uppdrag av tidigare regering att granska förutsättningarna för en svensk reglering som tillåter efterkonvertering av personbilar för alternativa drivmedel. Slutsatserna presenterades i oktober 2005. Vägverket kom fram till att det är möjligt med efterkonvertering, men att det måste till ändringar av gällande regelverk. Vägverket presenterade även förslag till författningsändringar, och i slutet av förra mandatperioden var det tänkt att dåvarande regering i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle ha presenterat en proposition om efterkonvertering. Dessvärre blev propositionen fördröjd och efter valet i september 2006 tillträdde en borgerlig regering. Den tillträdande regeringen hade alltså redan under 2006 möjlighet att lägga fram en lagändring som möjliggjort en laglig efterkonvertering, men valde att vänta fram till januari 2008 innan det kom en konkret proposition.

Vi föreslog i motion 2006/07:Fi245 att det skulle införas en statlig subvention till bilägaren om hon/han efterkonverterar sin bil. Kostnaden för konvertering av en bensinbil varierar kraftigt. Olika experter hamnar i intervallet 4 000–30 000 kronor. Men det höga beloppet är dock mer kopplat till bilar av årsmodell 2000 och tidigare . Enligt uppgifter vi tagit del av bör kostnaderna för bilar av årsmodell 1985–1999, inklusive arbetskostnad, snarare ligga i intervallet 5 000–10 000 kronor, beroende på val av konverteringssats.

Vi bedömde därför att en rimlig nivå på subventionen skulle kunna vara 5 000 kronor. Stödet skulle konkret ske genom att subventionen skulle dras av mot fordonsskatten. Det betyder att man under 3–4 år är befriad från att betala fordonskatt. Subventionen var tänkt att omfatta årsmodellerna 1985–1999 och beräknades kosta ca 400 miljoner kronor under första året. Beräkningen baserades på att 10 procent av bilägarna lät sin bensinbil genomgå en efterkonvertering. Vi föreslog i samma motion att regeringen skulle återkomma till riksdagen med ett förslag till om det är möjligt och kostnadseffektivt att även efterkonvertera en bil till biogasdrift.

I motion 2007/08:T327 följde vi upp vårt krav enligt följande:

Regeringen har till vår glädje äntligen aviserat att den till riksdagen ska lägga fram en proposition i november 2007 om efterkonvertering för drift med alternativa drivmedel. Vi avvaktar regeringens förslag till konstruktion och finansiering för efterkonvertering och avser att återkomma i samband med regeringens proposition. I sak vidhåller vi dock ovan beskrivna lösning.

Vi förväntar oss att propositionen även belyser möjligheterna att efterkonvertera till biogasdrift, samt att lagstiftningen för statens inköp av miljöbilar även omfattar efterkonverterade bilar. Vi ser även det som viktigt att propositionen tar upp frågan om att Sverige ska driva frågan om konvertering i EU.

Äntligen en bit på väg, men varför inte hela vägen?

Mot bakgrund av ovan välkomnar vi självklart regeringens förslag och har inget att invända mot lagförslaget i sak. Det är bra att regeringen nu äntligen kommer till skott och möjliggör för dem som inte har råd att köpa en ny miljöbil att införskaffa sig ett miljövänligare fordon.

Men tyvärr har regeringen inte tänkt sig att en efterkonvertering ska vara kopplad till utbetalning av en premie eller liknade. Vi tycker att det är högst rimligt att ge ett ekonomiskt incitament till den som vill efterkonvertera t.ex. i enlighet med vårt föreslag här ovan. Regeringen har i andra sammanhang gjort stor sak av att betala ut en miljöbilspremie till dem som har råd att köpa ny bil. Borde inte även låginkomsttagare ha samma möjlighet till bil som drivs miljövänligare? Vi vidhåller därför vårt krav om att det bör utbetalas ett stöd på 5 000 kronor till bilar som efterkonverteras. Stödet ska dras av mot fordonskatten. Vi vill även att det inrättas en stödform för efterkonvertering till biogas, vilket regeringen bör presentera i samband med ett förslag om stödform för etanoldrift. Regeringen bör mot bakgrund av ovanstående återkomma med ett konkret budgetförslag till ekonomiskt stöd för efterkonvertering från ett fordon med drift för motorbensin eller dieselbränsle, till drift med ett alternativt motorbränsle. Detta bör ges regeringen till känna.

Det är både logiskt och kostnadseffektivt om t.ex. statliga myndigheter kan uppmuntras till att efterkonvertera äldre bilar. Idag finns det ekonomiska incitament att köpa en miljöanpassad bil. Men även en efterkonverterad bil borde kunna definieras som miljöbil i enlighet med förordningen om myndigheters inköp och leasing av miljöbilar (vilket bygger på Vägverkets definition av en miljöbil) och på så sätt komma i åtnjutande av de lagar och skatter som idag finns för att gynna utvecklingen mot fler miljöanpassade bilar. Regeringen bör därför tillse att efterkonverterade bilar kan klassas som miljöbilar i enlighet med förordningen om myndigheters inköp och leasing av miljöbilar. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 januari 2008

Peter Pedersen (v)

Ulla Andersson (v)

Marie Engström (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Kent Persson (v)