Motion till riksdagen
2007/08:T359
av Börje Vestlund och Sylvia Lindgren (s)

Alkolås


s45077

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen inför det svenska ordförandeskapet i EU 2009 har med alkolås som ett av sina mest prioriterade områden inom TEN.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alkolås införs så snart som möjligt, dock senast 2010 för tunga fordon och 2012 för personbilar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försöksverksamheten med alkolås vid rattfylleri permanentas.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skattelagstiftningen förändras vad gäller förmånsbilar så att inte förmånsvärdet höjs om man installerar alkolås.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de bussar som ska framföra barn, t.ex. skolskjutsar, redan nu ska ha alkolås.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör uppmana kommuner och landsting att kräva alkolås vid offentlig upphandling.

1 Yrkande 4 hänvisat till SkU.

Motivering

Alkohol och bilkörning hör definitivt inte ihop. Det kan alla i Sveriges riksdag skriva under på. Ändå är detta ett stort problem. Enligt beräkningar dör varje år 150 personer till följd av alkohol vid bilkörning. Varje dag görs 16 000 rattfyllerikörningar i Sverige. Detta är alarmerande siffror som Motorförarnas Helnykterhetsförbund tagit fram. Det har under en lång rad av år bedrivits ett aktivt arbete såväl av motorförarnas organisationer som av myndigheter, regering, riksdag, kommuner med flera. Även andra folkrörelser som inte primärt arbetar med trafikfrågor har deltagit i dessa kampanjer. Trots att antalet dödsolyckor sjunkit sedan man började mätningarna, är det ingen tvekan att när det gäller just alkohol och trafik, är problemen nästan desamma idag som för 10 år sedan.

Alkolåsen introducerades för ett femtontal år sedan. De första var behäftade med en del tekniska problem som idag i huvudsak har arbetats bort. Men det är fortfarande viktigt att det finns någon som kvalitetssäkrar alkolåsen. Motormännen har erbjudit sig att göra detta, och enligt vår uppfattning skulle detta vara en bra lösning.

Den förra regeringen tillsatte en utredning som presenterade sitt betänkande våren 2006 (SOU 2005:72 Alkolås – nyckel till nollvision). Huvudförslaget i utredningen var att man skulle införa alkolås i tung trafik från 2010 och i personbilar från 2012. Huvudinriktningen var att man skulle få EU att gemensamt införa dessa regler och om detta inte gick skulle Sverige ensidigt införa reglerna. Problemet när det gäller alkolås är att det kan uppfattas som handelshinder om de införs ensidigt. Det är dock tveksamt om den nuvarande regeringen kommer att införa alkolås för tunga fordon redan från 2010, då regeringen har uttryckt sin tveksamhet inför detta. Det visar att regeringen inte har den ambition vad gäller att få ner rattfylleriet som den förra regeringen hade.

Sedan 1999 har man på försök kunnat erhålla alkolås vid villkorlig dom, och cirka 1990 personer har deltagit i försöket. Självklart ska den dömda betala för alkolåset själv. Det är nu dags att permanenta detta försök. Enligt vår uppfattning ska alla som döms för rattfylleri ha kravet att använda alkolås för att återfå körkortet.

Sverige bör underlätta att på frivillig väg införa alkolås. Hinder som att förmånsvärdet på tjänstebilar höjs måste tas bort.

Barnen är vår viktigaste tillgång. Tyvärr kan man varje år läsa om onyktra förare som har kört bussar med barn i, vilket är helt oacceptabelt. Sverige bör därför kräva att alkolås införs i bussar som i huvudsak barn färdas i.

Den offentliga upphandlingen kan vara ett kraftfullt medel för att ändra människors krav på hur till exempel fordon ska vara utformade. Exemplet med att i många offentliga upphandlingar krävdes att bilar skulle vara miljöbilar, gjorde att det fanns en marknad för just miljöbilar.

Det är nu dags att gå vidare med detta goda exempel. Regeringen bör därför uppmana Sveriges Kommuner och Landsting att rekommendera sina medlemmar att kräva alkolås i alla former av fordon vid offentlig upphandling.

Stockholm den 3 oktober 2007

Börje Vestlund (s)

Sylvia Lindgren (s)