Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en ny utredning av Estoniakatastrofen.
Det är nu 13 år sedan den tragiska Estoniakatastrofen inträffade. Många anhöriga frågar sig fortfarande varför. Den förklaring som getts förkastas av många. Flera vill dessutom att deras anhöriga ska bärgas för att de ska kunna begrava dem.
Väldigt många vill att hela sanningen om katastrofen läggs i dagern. Medier har på senare tid åter lyft fram frågan och visat att det finns fler vinklar än de som tas upp i offentliga dokument. Efter det att haveriutredningen lades fram har nya fakta som kan ha haft avgörande betydelse för katastrofen kommit fram.
Chefen för FN:s internrevision, Inga-Britt Ahlenius, säger i medier att utredningen som lagts fram är en skam för Sverige. Enligt henne är det obegripligt att man i den internationella haverikommissionen placerade representanter för alla intressenter. Genom en sådan sammansättning kunde utredningens slutresultat knappast komma att beskriva katastrofförloppet på ett förtroendefullt sätt.
Ett flertal expertutlåtanden samt dykningar som gjordes några dagar efter förlisningen, liksom Jutta Rabes dykningar år 2000, ger vid handen att den förklaring haverikommissionen ger i sin rapport – att bogvisiret lossnade – inte är en rimlig förklaring till Estonias förlisning. Tvärtom menar många experter att det måste ha uppstått hål i skrovet under vattenlinjen för att förklara det snabba sjunkförloppet, vilket också observationer vid dykningar visar.
Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen för Estoniaoffren och Anhöriga, SEA, utrycker att det enda rimliga är att på nytt utreda vad som hände. Han menar att det går att ta reda på vad som är sant och inte.
Uppgifter om militära transporter med fartyget Estonia som har kommit fram efter haveriutredningens rapport, Jutta Rabes dykningar år 2000, de tidiga dykningarna 1994, oberoende expertutlåtanden samt anhörigas önskningar att bärga de omkomna är definitivt skäl nog för att tillsätta en ny utredning av Estoniakatastrofen. Ledamöter i en sådan utredning måste för trovärdighetens skull vara oberoende experter och sakkunniga.
Regeringen bör därför enligt min mening tillsätta och genomföra en ny, förutsättningslös utredning av Estoniakatastrofen.