Motion till riksdagen
2007/08:T323
av Ulf Berg och Lena Asplund (m)

Läkarnas anmälningsplikt till länsstyrelsen


m1510

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av läkarnas anmälningsplikt till länsstyrelsen.

Motivering

Andelen äldre bilförare ökar kontinuerligt och utgör därmed en förargrupp som tilldrar sig särskilt intresse när det gäller trafiksäkerhetsåtgärder. I Europa uppmärksammades åldrande och bilkörning först på slutet av 1980-talet. Redan då presenterades undersökningsresultat som visade att äldre förare med demens hade 4,7 gånger högre olycksrisk än friska förare i trafiken. Sedan dess har olika förslag presenterats för att lösa problematiken med demens och bilkörning.

I en svensk-finsk undersökning undersökte man hjärnvävnad hos äldre bilförare (från 65 till 75 års ålder) som omkommit i trafikolyckor. Resultaten visade att omkring 50 % av dessa personer hade en demenssjukdom som inte var känd sedan tidigare.

Det finns även en rad andra diagnoser som gör en person olämplig som bilförare, stroke, synsvaghet m.m.

Det är oerhört jobbigt för en anhörig till en person som inte längre är lämplig som bilförare att hela tiden bli tvingad att ta ett ansvar och oftast en diskussion om varför denne inte bör köra bil.

Varje år får ca 80 000 körkortinnehavare diagnoser som gör dem olämpliga som bilförare, men bara i undantagsfall gör deras läkare en anmälan till länsstyrelsen. Totalt gjordes 2 044 anmälningar 2006, trots att körkortslagen gör läkarna skyldiga att meddela länsstyrelsen.

Anledningen till att det är så få läkare som anmäler är till största delen att de är osäkra på hur körolämpligheten ska bedömas. Enligt en enkät från Svenska Dagbladet upplever så många som 8 av 10 distriktsläkare att det är svårt att bedöma körlämpligheten. Många liv skulle kunna räddas och trafikolyckor undvikas med tydliga riktlinjer som kan hjälpa läkarna i deras bedömning.

Stockholm den 2 oktober 2007

Ulf Berg (m)

Lena Asplund (m)