Motion till riksdagen
2007/08:T297
av Christer Winbäck (fp)

Behovet av regional trafikmedicinsk kompetens avseende körkort


fp1519

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av regional trafikmedicinsk kompetens.

Motivering

Att köra bil är en av de mest komplexa saker man kan göra, där man måste ha kontroll på många saker samtidigt. Över en miljon bilförare är över 65 år, med de ökade risker det medför att sjukdom kan sätta lämpligheten att köra bil ur spel.

De som drabbas av slaganfall eller stroke lider ofta av funktionsnedsättningar efteråt. Trots detta får 75 procent av dem som drabbats i Skaraborg behålla sitt körkort utan någon som helst prövning. Det visar en undersökning som arbetsterapeuten Gunilla Gill gjort bland strokepatienter i norra Skaraborg. Hon tror att läkarna har för ont om tid och att de inte riktigt vågar dra in patienternas körkort.

Det är känsligt att ta upp körförbudet med en strokepatient då det är en viktig fråga och delvis lite kontroversiell för många människor eftersom körkortet är en sådan viktig handling.

Enligt Vägverket dör varje år 150 personer i bilolyckor som beror på sjukdom av något slag hos bilföraren. Enligt Gunilla Gill är det inte ovanligt att strokepatienter fått funktionsnedsättningar som gör dem olämpliga som bilförare då man får små hjärnskador som gör att man kanske inte är uppmärksam, reaktionssnabb och inte kan hålla flera bollar i luften samtidigt.

Men trots detta visar denna undersökning att få patienter fått sin lämplighet som chaufför prövad. Bara i 25 procent av fallen har läkarna antecknat att körkortsfrågan prövats.

Det är upp till den behandlande läkaren att avgöra om en patient klarar av att köra bil efter en sjukdom. Om personen inte bedöms lämplig kan läns­styrelsen dra in körkortet. Betydligt fler måste utredas, men frågan är ofta för svår och komplex för att en enda läkare ska kunna avgöra saken, och svenska läkares utbildning i trafikmedicin är bristfällig trots att körkortslagen ålägger läkare att göra körkortsmedicinska bedömningar som en del i den normala verksamheten.

Det kan vara en svår process för behandlande läkare att ge besked om ett stopp för bilkörning då det förtroende som bör finns mellan en läkare och hans patient, för att ge ett lyckat behandlingsresultat, kan rubbas om patienten känner att hans körkort är i fara.

Det känns därför angeläget att i likhet med våra nordiska grannländer få en utökad kunskap i trafikmedicin i samband med läkarutbildningen. Behovet av trafikmedicinska insatser ökar ständigt och riskinsikterna måste öka hos både vårdpersonal och bilförare.

Lösningen kan vara regionala trafikmedicinska centrum där kunniga team tillsammans med läkaren skulle kunna utföra tester för att se om patienten är kapabel att köra bil eller inte. Dessa team skulle också kunna avlasta den behandlande läkaren det svåra beslutet om att stoppa vidare bilkörning.

Stockholm den 1 oktober 2007

Christer Winbäck (fp)