Motion till riksdagen
2007/08:T296
av Lena Asplund och Ulf Berg (m)

Införande av alkolås


m1473

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av alkolås för den som tidigare dömts för rattfylleri eller grovt rattfylleri.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa alkolås för alla fordon i yrkesmässig trafik.

Motivering

Varje dag görs 15 000 till 20 000 rattfyllerikörningar i Sverige enligt MHF:s uppskattning. Det blir 5,8 miljoner körningar per år där föraren är onykter. Det är en svindlande summa. De förare som fastnar i polisens nät under ett år motsvarar i stort de brott som begås under en dag. Vi vet också att av dem som åker fast, återfaller cirka en tredjedel.

Även om alliansen storsatsar på rättsväsendet och poliserna blir betydligt fler och skall vara cirka 20 000 år 2010 är det inte den enda lösningen på problemet med onyktra förare av motorfordon. Med tanke på den omöjliga uppgiften för polisen, kan vi konstatera att även andra åtgärder måste till för att öka trafiksäkerheten. Cirka 150 dör och närmare 1 000 personer skadas svårt varje år i alkoholrelaterade olyckor.

En kraftfull åtgärd för att minska att rattfyllerister återfaller är att införa alkolås som krav för att återfå körkortet. Alltför många upprepar sitt rattonyktra beteende.

Vi anser därför att regeringen bör ta initiativ till att införa alkolås som krav för dömda rattfyllerister att återfå sitt körkort.

Alkolås för yrkestrafik

Med en utökad användning av alkolås kan många liv räddas. Regeringen har satt upp ett mål för Sverige med en nollvision i trafiken, men delmålet för 2007 med 270 trafikdödade har redan spruckit.

Yrkestrafikanter har ett särskilt ansvar i trafiken, speciellt de yrkesförare som transporterar personer eller farligt gods. Yrkesförare bör bli föregångare vad gäller alkolås. Frågan om alkolås för yrkesfordon är så viktig att regeringen bör undersöka om alkolås skall införas på alla fordon i yrkesmässig trafik.

I samband med den översynen bör även undersökas möjligheten att på nya personbilar införa alkolås som standard. Vad som särskilt är viktigt att beakta i detta arbete är hur säkra alkolåsen kan göras för att undvika manipulation samt kostnaden för låsen. Här kan nämnas att en av de svenska biltillverkarna, Volvo, kommit långt i sitt arbete och kan från med 2008 års större modeller erbjuda alkolås. Man framhåller också fördelen att alkolåsen inte längre leder till högre förmånsbeskattning från årsskiftet 2007/08. Tidigare kunde en diskussion uppstå kring den ökade förmånsbeskattningen och detta kunde resultera att fordonet inte utrustades med alkolås.

Stockholm den 2 oktober 2007

Lena Asplund (m)

Ulf Berg (m)