Motion till riksdagen
2007/08:T222
av Lars Elinderson och Sten Bergheden (m)

Körkortsprov


m1153

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om körkortsproven.

Motivering

Under 2006 trädde en ny kursplan för förarutbildning i kraft. Institutionen för beteendevetenskapliga mätningar vi Umeå universitet har på uppdrag av Vägverket undersökt implementeringen av den nya kursplanen. Bland annat har studier inriktats på att undersöka vilka statistiska indikatorer som ska användas för att utvärdera provet, hur uppgifterna kan samlas i en uppgiftsbank och hur kravgränssättningen ska ske. Provtagarnas resultat på kunskapsprovet har analyserats bland annat avseende möjligheten att jämföra resultaten på kunskapsprovet över tid.

I samband med att den nya kursplanen trädde i kraft bedrev Vägverket också en försöksverksamhet – projekt Utvecklat Förarprov – där en ny modell för examination testades på tre orter i landet. Resultaten visade att provtagarna förbättrade sina resultat på både kunskapsprovet och körprovet jämfört med tiden innan. Det nya kunskapsprovet fungerade bra medan det nya körprovet enbart delvis fungerade. Framför allt visar utvärderingen att det är svårt att dokumentera de brister hos provtagarna som leder till underkända prov.

Också Riksrevisionen har granskat enhetligheten i Vägverkets körprov, och konstaterat att andelen godkända körprov varierar mellan trafikinspektörer vid samma kontor, trots att körkortsaspiranterna fördelas slumpmässigt på inspektörerna. Några acceptabla förklaringar till dessa skillnader har Riksrevisionen inte funnit, och man drar därmed slutsatsen att Vägverket inte lyckats kvalitetssäkra körproven.

Detta är en återkommande kritik mot vad som många gånger uppfattas som godtycke i bedömningen av körprovet. Känslan att vara utlämnad till den enskilde trafikinspektörens godtycke upplevs ofta som påtaglig bland körkortsaspiranter, i synnerhet – naturligtvis – om provet underkänns.

Enligt körkortslagen (1998:488), 8 kap. 3 § andra stycket, kan inte Vägverkets beslut om godkännande av förarprov överklagas.

Ett annat alternativ som diskuterats är möjligheten att byta inspektör eller att få tillgång till en ”second opinion” i samband med provtillfället, till exempel i form av sin körlärare.

Vi anser att en sådan möjlighet bör införas i körkortslagen. Det skulle innebära ökad garanti för att vederbörande inspektör tydligt kan motivera sitt beslut inför körkortsaspiranten, och därigenom öka körkortsaspirantens rättstrygghet.

Stockholm den 26 september 2007

Lars Elinderson (m)

Sten Bergheden (m)