Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sänka åldern för att få ta körkort med D-behörighet från 21 till 18 år.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för gymnasieskolor att inrätta utbildningsprogram för bussförare med riksintag.
Propositionen införlivar EG-direktiv 2003/59 med svensk lagstiftning och ska tillämpas vid tunga godstransporter och persontransporter med buss som sker på väg i Sverige och som utgör förvärvsmässig trafik.
I propositionen föreslås återkommande fortbildning för bussförare och förare med D-körkort minst vart femte år. De som redan innehar D-körkort och är yrkesverksamma när den nya lagen träder i kraft ska få fortbildning senast inom sju år. Vi är positiva till att en författningsreglerad tidsplan för fortbildningen införs så att inte alla dessa förare får sin fortbildning först sju år efter att den nya lagen tillkommit.
Direktivet gör det möjligt för medlemsländerna att tillåta D-körkort från 18 års ålder om föraren har en grundutbildning som motsvarar 280 timmar och fått ett yrkeskompetensbevis. Regeringen skriver i propositionen att den har för avsikt att ge 2007 års körkortsutredning i uppdrag att analysera och överväga om ålderskravet vid persontransporter som utförs förvärvsmässigt bör sänkas.
Persontransporter med buss står för 74 procent av den lokala och regionala kollektivtrafiken i Sverige. Inom de närmaste åren väntas många busschaufförer gå i pension vilket ytterligare kommer att försvåra nyrekrytering i en bransch som redan idag har personalbrist. Bussbranschens Riksförbund räknar med att det behövs ytterligare 5 000 bussförare för att komma i balans med efterfrågan.
Sverige tillämpar idag 21-årsgräns för att få ta D-körkort. Regelverket sätter käppar i hjulet för unga som är på väg ut i arbetslivet och som skulle kunna tänka sig en yrkesbana som bussförare. Det är också ett hinder för bussbranschen som behöver nyrekrytera och som inte ser några hinder för att 18-åringar skulle kunna bli lika goda bussförare som 21-åringar. En sänkning av lägsta tillåtna ålder för att få ta busskörkort eller körkort med D-behörighet till 18 år skulle därmed medföra fördelar för flera parter.
Ett hinder som angivits för att sänka lägsta tillåtna åldersgräns för att erhålla D-behörighet är att unga förare är överrepresenterade i trafikolyckor. Men statistiken grundas på personbilsolyckor, inte på olyckor med buss, och därmed faller argumentationen. Körkort för godstransporter med lastbil kräver att föraren fyllt 18 år. Det är rimligt att samma åldersgräns gäller för buss.
Vi anser inte att det finns tillräckliga skäl för regeringen att vänta på eventuella förslag från körkortsutredningen. Istället bör åldersgränsen för körkort med D-behörighet sänkas snarast samtidigt som förutsättningar skapas för att en bussförarutbildning på gymnasienivå kan starta. Flera kommuner har visat intresse för att inrätta ett gymnasieprogram med riksintag som har inriktning mot persontransporter med buss, något som saknas idag. De som gått ett sådant gymnasieprogram ska erhålla ett yrkeskompetensbevis i enlighet med EG-direktivet och kan börja arbeta direkt efter avslutad utbildning. Bussbranschen skulle därigenom få väsentligt bättre förutsättningar för att rekrytera nya bussförare.