Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en anmälningsskyldighet för apotekspersonal gällande misstankar om läkares felaktiga förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.
Antalet personer med missbruks- och beroendeproblem har enligt Socialstyrelsen ökat i Sverige under de senaste åren. Det är allvarligt. Regeringens satsningar på vården och framförallt på det preventiva arbetet för att ungdomar inte ska hamna i missbruk är därför mycket viktigt. Att Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården är också positivt och kan säkerställa en vård som bedrivs enhetligare och som inte är avhängig var personen i fråga bor.
Ett problem som uppmärksammats på senare tid är när narkotikaklassade läkemedel skrivs ut av läkare till patienter som i sin tur säljer vidare läkemedlet till andra missbrukare. Enligt Socialstyrelsen handlar det om stora summor pengar som samhället får betala i subventioner av läkemedlen. Konsekvenserna av missbruket i sig leder ju också till oerhörda samhällsekonomiska kostnader.
Det är givetvis viktigt att narkotikaklassade läkemedel som skrivs ut till en viss person verkligen används av den som läkaren avser med förskrivningen. Idag kan en läkare som missbrukar sin behörighet få denna indragen eller begränsad om det kommer till Socialstyrelsens kännedom. Ibland sker detta genom den tillsyn som Socialstyrelsen utövar och ibland genom att apotekspersonal uppmärksammar Socialstyrelsen på att en läkare inte verkar seriös vid förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel. Idag är det ingen skyldighet att rapportera in misstankar om att förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel inte går rätt till, något som jag anser bör ändras. En anmälningsskyldighet är ett sätt att ytterligare skärpa kontrollen av att narkotikaklassade läkemedel inte hamnar i fel händer. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.