Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.
Försäljning av livsmedel är ett viktigt led i utvecklingen av den svenska landsbygden och för ökande lönsamhet för de gröna näringarna. Jag är övertygad om att detta på sikt kan öppna för en helt ny form av turism i Sverige. En turism som inte är fokuserad på storstäderna utan på vår landsbygd, på vår natur och vad den har möjlighet att ge oss.
Min förhoppning är att vi i Sverige tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Systembolaget har sina rötter i det allra tidigaste 1900-talet och var en lösning på den tidens problem. Nu, hundra år senare, måste vi se över lagstiftningen och anpassa den till vår tid.
Tyvärr förhindrar det svenska alkoholmonopolet försäljning av alkohol på andra ställen än just på Systembolaget. Den i andra länder vanliga marknadskanalen där gårdens egen produktion säljs på plats är således inte möjlig i Sverige. Detta är beklagligt och en stor förlust för den svenska landsbygden. Gårdsförsäljning av öl och vin är en självklarhet ute i Europa, och det är inte mer än rimligt att våra lokala producenter har samma möjlighet att marknadsföra sig och konkurrera på samma villkor som producenter i övriga Europa. Att tillåta gårdsförsäljning av till exempel vin skulle öppna möjligheterna för småproducenterna att få avkastning för sina varor. Möjligheterna att kombinera tillverkning av vin, gårdsförsäljning, visningar, restaurang och boende skulle vara en injektion som turistnäringen så väl behöver. Lokal produktion och försäljning skulle dessutom kunna bidra till en ökad kvalitet på de produkter som säljs och konsumeras.
En av de utmaningar vi står inför idag är människans slitage på naturen och miljön. En av de stora bovarna är transporterna av mat. Om vi kunde öka mängden lokalt producerade livsmedel, kan vi minska på transportutsläpp. Lokalt producerade livsmedel kan dessutom ofta produceras med mindre andra utsläpp, vilket ytterligare skulle skona miljön.
Om det skulle växa fram en lokal produktion och försäljning av exempelvis öl, viner och brännvin, skulle det bidra till en förstärkt lokal identitet. Gårdsförsäljningen skulle dessutom kunna bidra till att skapa lokalt framvuxna varumärken och stimulera den lokala matkulturen. Det skulle på en och samma gång kunna ge en mångfald och en lokal identitet.
Idag har vi en brist på företagande i Sverige. Om vi skulle öppna för att öka gårdsförsäljningen av alkohol, bidrar detta till att underlätta för nya företag. Det finns idag många som skulle vilja sälja olika former av lokalt producerade alkoholhaltiga drycker som inte tillåts göra detta. I Normandie i Frankrike sprudlar landsbygden av liv mycket tack var gårdsförsäljningen av cider och calvados. Där finns inte de förbud som idag hindrar en lika positiv utveckling på den svenska landsbygden.