Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en strategi för att informera småbarnsföräldrar om pneumokocker.
Inom kort kommer Socialstyrelsen att ta ställning till om pneumokockvaccin ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och därmed bli kostnadsfritt. Detta beslut kommer ett år efter Smittskyddsinstitutets positiva besked i frågan. Under tiden har vissa sjukvårdshuvudmän förberett sig vad gäller utbildning och budgetmedel, men på många håll tycks beredskap att påbörja vaccination av små barn saknas helt. Många BVC informerar om pneumokockvaccination enbart vid direkt förfrågan från föräldrarna.
Det visar organisationen Barnplantornas kartläggning av sjukvårdshuvudmännens förhållningssätt till pneumokockvaccination av barn i dag och vilka steg som tas för att snabbt komma igång med vaccination om och när så blir fallet. I nuläget är det bara välinformerade och välbeställda föräldrar som kan låta vaccinera sina små barn mot vad man brukar kalla ”dagisbakterien”. Endast Stockholms läns landsting har hitintills lyft in vaccination mot pneumokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
Pneumokocker är vanligt förekommande bakterier som kan orsaka dödlig hjärnhinneinflammation och blodförgiftning eller hörselskador med hörselimplantat som nödvändig åtgärd. Barn under två år är särskilt känsliga, liksom personer över 65 år. Äldre vaccineras redan i dag. Men när det gäller spädbarn och de yngsta barnen på dagis dras beslutet i långbänk.
Innan vaccination mot Haemophilus influenzae typ B, Hib, startade i Sverige 1992, var Hib-infektion den vanligaste orsaken till bakteriell hjärnhinneinflammation hos barn, men i dag är allvarliga sjukdomstillstånd orsakade av Hib mycket ovanliga.
För att inte fler barn ska fara illa som ett resultat av invasiva pneumokockinfektioner krävs dels ett snabbt besked från Socialstyrelsen, dels att sjukvårdshuvudmännen förbereder sig genom att bland annat genomföra utbildningsaktiviteter. Vaccininformation till föräldrar är en angelägen fråga för hälso- och sjukvården, som man redan nu bör ta tag i.