Motion till riksdagen
2007/08:So561
av Monica Green m.fl. (s)

Regionala barnombud


s32016

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökade möjligheter att förverkliga och följa upp hur barnkonventionen efterlevs genom regionala barnombud.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att inrätta barnombud för att stärka barns rättigheter.

Motivering

År 1993 fick Sverige sin första barnombudsman – chef för myndigheten Barnombudsmannen. Barnombudsmannen ska i första hand stå för en övergripande bevakning av barn- och ungdomsfrågor utifrån barnkonventionen och svensk lagstiftning.

För att ännu mera sätta fokus på barn- och ungdomsfrågorna skulle inrättandet av barnombud i regionerna vara ytterligare ett steg för att lyfta fram och förverkliga barnkonventionen. För att implementera begrepp som barns bästa och barnperspektiv och för att kunna följa upp hur barnkonventionen efterlevs i kommunerna behövs fler som arbetar specifikt med detta uppdrag.

Regeringen skall rapportera till FN:s kommitté för barnets rättigheter – även kallad Barnrättskommittén. Enligt barnkonventionens artikel 44 punkt 6 ska konventionsstaterna göra sina rapporter tillgängliga för allmänheten. Det innebär att barnombuden kan få ett ansvar att göra rapportens innehåll allmänt känd.

FN:s kommitté för barnets rättigheter – även kallad Barnrättskommittén – uppmanar i sina riktlinjer att staterna ska göra kommitténs slutsatser allmänt kända. Genom regionala barnombud skulle kommitténs slutsatser kunna spridas på ett betydligt bättre sätt än idag. Genom barnombuden skulle regeringen även kunna inhämta viktig information om hur t ex kommuner och landsting samverkar med frivilligorganisationer. Det skulle tydliggöra eventuella skillnader mellan regioner och kommuner men också kunna inspirera genom att visa på goda exempel.

Myndigheten Barnombudsmannen skulle kunna ge uppdrag till landets barnombud i särskilda frågor. Det kan gälla normer, attityder och värderingar, mobbning, alkohol och droger, demokrati- och inflytandefrågor etc. Att ta initiativ till att skapa nätverk mellan olika verksamheter kan vara ytterligare en uppgift för barnombuden.

På landets länsstyrelser arbetar socialkonsulenter och äldreombud med social tillsyn. Regeringen bör utreda om möjligheten att även inrätta regionala barnombud på länsstyrelserna.

Stockholm den 3 oktober 2007

Monica Green (s)

Agneta Gille (s)

Carina Ohlsson (s)

Helene Petersson i Stockaryd (s)

Kerstin Haglö (s)

Matilda Ernkrans (s)

Marie Nordén (s)

Margareta Israelsson (s)

Marina Pettersson (s)

Veronica Palm (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Åsa Lindestam (s)

Christina Zedell (s)

Désirée Liljevall (s)

Jasenko Omanovic (s)

Peter Hultqvist (s)