Motion till riksdagen
2007/08:So536
av Fredrik Schulte (m)

Åldersgränsen för inköp av alkohol


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att sänka åldersgränsen för inköp av alkohol från nuvarande 20 år till myndighetsåldern 18 år.

Motivering

Idag är den svenska myndighetsåldern 18 år. Då tillåts man rösta i allmänna val, kandidera till offentliga uppdrag såsom riksdagen, göra värnplikt och t.o.m. delta i krig genom försvarets utlandstjänstgöring. Som myndig äger den enskilde även rätten att fritt ingå äktenskap och ekonomiska avtal utan målsmans medgivande. Detta innebär att varje enskild individ från och med sin 18-årsdag juridiskt betraktas som en fullvärdig vuxen med krav på eget ansvarstagande för sina handlingar. Dessa rättigheter och medföljande skyldigheter gäller fullt ut, fast med ett undantag: som myndig vuxen saknar du fram till 20 års ålder rätt att köpa alkohol på Systembolaget och därmed fullt ut ansvara för din egen alkoholkonsumtion. Märkligt nog äger dock varje myndig 18- och 19-åring rätt att köpa alkohol på restaurang. Du kan således som 18- eller 19-åring bli betrodd med att väljas in i Sveriges riksdag för att stifta landets lagar, men inte med att köpa en flaska vin på Systembolaget. Denna ordning är motsägelsefull genom att den omyndigförklarar en grupp individer på grund av ålder trots att de i övrigt betraktas som myndiga. Detta förhållningssätt öppnar intellektuellt för andra typer av godtycklig omyndigförklaring av vuxna människor och är därför inte acceptabel.

Det praktiska motivet till denna särlagstiftning är att minska langningen till minderåriga. Mot detta bör det framhållas att tillgängligheten till alkohol trots den nuvarande åldersgränsen tyvärr är mycket god för landets minderåriga. Dessutom styrs inte alkoholkonsumtionens omfattning först och främst av tillgänglighet, utan av attityder. Detta belyses bäst genom att studera svenskarnas rökvanor över tiden. Rökandet har minskat påtagligt över de senaste decennierna, trots att tillgängligheten praktiskt taget varit oförändrad. Förklaringen härrör istället ur en ökad medvetenhet kring rökandets risker. Därför bör en minskad alkoholkonsumtion uppnås genom attitydförändringar, inte genom en godtycklig inskränkning av myndighetsåldern.

Stockholm den 4 oktober 2007

Fredrik Schulte (m)