Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vaccination mot pneumokocker.
Pneumokocker är en bakterie som de flesta människor bär på i näsa och svalg utan att bli sjuka. Vartannat barn på daghem beräknas bära på denna bakterie enligt Smittskyddsinstitutet.
Den största spridningen av pneumokocker sker mellan och från barn i förskoleåldern. Svårighetsgraden på de sjukdomar som kan orsakas av pneumokocker varierar från relativt lindriga symptom till livshotande. Invasiv pneumokocksjukdom (lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation) är infektioner som kan leda till livslånga handikapp och i värsta fall dödsfall.
År 2005 var det 1 420 personer som smittades av de mycket allvarliga infektionerna, och 57 av dessa var barn under 2 år. Den dödliga utgången vid hjärnhinneinflammation är cirka 10 % för barn under 2 år. Barn och personer över 65 år är särskilt känsliga mot pneumokocker.
Det finns idag vaccin mot pneumokocker men det ingår ej i det allmänna barnvaccinationsprogrammet som Socialstyrelsen tar fram rekommendationer och föreskrifter till. Det är endast barn som tillhör vissa riskgrupper som idag får vaccination mot pneumokocker. För de barn som inte får vaccinationen är det upp till föräldrarna att ta initiativet att köpa vaccinationen och stå för kostnaderna. Att vaccinera ett barn mot pneumokocker kostar idag cirka 1 700 kronor.
En vaccination kan bespara de barn som drabbas av pneumokocker det lidande och risken för ett livslångt handikapp som de utsätts för. Därför bör vaccination mot pneumokocker tas med i det svenska barnvaccinationsprogrammet.