Motion till riksdagen
2007/08:So499
av Christer Nylander m.fl. (fp, m)

Översyn av alkohollagstiftningen


fp1478

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om modernisering av alkohollagen vad avser anpassning till lokala traditioner och lokala produkter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en nationell referensgrupp för att nå gemensam tolkning av alkohollagen.

Motivering

Svensk alkoholpolitik avviker på många områden från den gängse i omvärlden. Samtidigt blir det internationella utbytet allt tätare. Denna situation kräver en generell översyn av alkoholpolitiken. Ökad införsel, smuggling och gränshandel talar för en mer liberal alkohollagstiftning och på sikt sänkt alkoholskatt. Sådana förändringar bör kombineras med verksamma åtgärder för att bekämpa missbruk och alkoholrelaterade lagbrott.

Alkohollagstiftningen behöver emellertid också ses över ur ett annat perspektiv. Lagen behöver en modernisering som förtydligar och förenklar bestämmelser, som tar bort onödig byråkratisk stelbenthet och som framförallt är öppen för lokala variationer.

Mat- och dryckupplevelse blir en allt viktigare ingrediens i den växande besöksnäringen. Företag i besöksnäringen måste kunna erbjuda de produkter som förväntas. Intresset för lokal tradition måste tas tillvara. Den svenska besöksnäringen bör därför så långt möjligt i detta avseende få jämlika förutsättningar med konkurrenter i övriga EU-länder.

Alkohollagstiftningen måste vara utformad på ett sätt som ger möjlighet att utnyttja lokala produkter och traditioner i marknadsföringen även om de innehåller alkohol. Det är till exempel rimligt att man kan erbjuda eget kryddat brännvin som snaps vid ålagille vid den skånska kusten. Likaså bör lokala vinproducenter kunna ges möjlighet till gårdsförsäljning av egna produkter.

Turism och upplevelsenäring kräva dessa förändringar!

I ett kortare perspektiv bör tillämpningen av lagstiftningen ses över. Idag förefaller det vara stora lokala skillnader när lagstiftningen tolkas. En nationell referensgrupp för alkohollagstiftningens tillämpning bör därför tillsättas. En sådan referensgrupp bör innehålla representanter från olika intressen, exempelvis handläggare, krögare m fl. Den bör också verka för att det blir en representation geografiskt, såväl storstad som landsbygd bör vara representerade!

Stockholm den 3 oktober 2007

Christer Nylander (fp)

Göran Montan (m)

Ulf Nilsson (fp)

Hans Wallmark (m)