Motion till riksdagen
2007/08:So498
av Désirée Pethrus Engström (kd)

Mödravård för invandrarkvinnor


kd699

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn för att kartlägga, analysera och anpassa mödravården och föräldrautbildningen för att möta invandrarkvinnors behov.

Motivering

Idag finns föräldrakurser och en väl utbyggd mödravård för att underlätta för blivande föräldrar. På mödravården utförs regelbundna kontroller för att säkerställa moderns och barnets säkerhet och i föräldrakurserna förbereds föräldrarna inför det mest ansvarsfulla uppdrag som en människa kan uppleva, föräldraskapet. Alla blivande föräldrar deltar dock inte i dessa verksamheter i samma utsträckning enligt en studie från Malmö högskola. Många utlandsfödda uppsöker mödravården betydligt senare i graviditeten än svenska blivande mödrar och dessutom gör de färre besök. Färre och senare besök ökar riskerna för kvinnorna och barnen avsevärt och denna skillnad är därför oroväckande. Förutom lägre deltagande i mödravårdens verksamhet deltar även utrikes födda i föräldrautbildningen i lägre utsträckning än svenskfödda. En studie som genomfördes i Västerås stad 2004 visade att en betydande andel av de blivande föräldrar som var i behov av tolk inte förstått innebörden av föräldrautbildning och därför inte valt att delta.

Det är viktigt att alla, oavsett språk, kultur och bakgrund tar del av den hjälp som är riktad till blivande föräldrar. För de som nyligen anlänt till Sverige kan det tänkas vara extra angeläget med föräldrautbildning då de inte är bekanta med den svenska sjukvården eller mödra- och barnhälsovården. Det är därför viktigt att alla informeras om föräldrautbildningar på ett sådant sätt att de kan ta till sig informationen. Kurserna borde givetvis ges på flera olika språk så att även de som inte talar svenska kan delta.

Anpassa mödravården och föräldrautbildningarna efter behov

Dagens mödravård och föräldrautbildning brister då det finns betydande skillnader mellan svenska kvinnor och utländskt födda kvinnors deltagande. Detta borde inte vara fallet och orsakerna till detta måste därför utredas och åtgärdas. Det borde vara en självklarhet att alla erbjuds en mödravård och föräldrautbildning som passar deras behov. En översyn borde därför göras snarast för att kartlägga och analysera behoven för att sedan kunna anpassa stödet.

Stockholm den 5 oktober 2007

Désirée Pethrus Engström (kd)