Motion till riksdagen
2007/08:So482
av Mats G Nilsson (m)

Systembolagets monopol


m1621

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Systembolagets monopol.

Motivering

Alkohol är en del av vår svenska kultur och i stort sett varje ny kultur som gjort avtryck i vårt land. Om man vill kan man beklaga det. Man kan ensidigt välja att se problemen och vad som sker när en människa missbrukar alkoholen. Överkonsumtion av alkohol är aldrig något positivt. Man kan också bejaka det faktum att god mat och dryck hör ihop, snapsen till sillen, ölen till pytt i pannan, punschen till ärtsoppan, det vita vinet till räkorna eller ett glas rött vin till köttbiten. Det stora flertalet alkoholkonsumenter klarar av att hantera alkohol och behöver inte omyndigförklaras.

Omyndigförklarandet av människor i Sverige skickar ut helt fel signaler om alkoholen. Det skapas ett konstgjort begär istället för att skapa ett naturligt förhållningssätt. Sverige behöver avdramatisera alkoholpolitiken. Det finns ingen dramatik i att köpa en flaska vin till middagen. Det är rimligt med en åldersgräns på alkohol, fast den borde överensstämma med myndighets­åldern. Det är rimligt med en alkoholskatt för alkoholen medför kostnader, fast skatten borde vara lägre för att minska smugglingen. Vi kan ha särskild skatt och åldersgräns utan att ha ett försäljningsmonopol.

Systembolaget är inget dåligt bolag. Utbudet är bra och bolaget kan säkert komma att hävda sig även efter att monopolet fallit. Bolaget blir inte heller sämre om ägarbilden förändras. Men Systembolaget har idag en onaturlig maktställning som gör att risken för korruption alltid kommer att finnas där. Det är jätteviktigt för en importör eller producent att komma med i basutbudet. Med fler återförsäljare försvinner den maktpositionen. Istället bör ett licenssystem införas. Livsmedelsbutiker ska kunna sälja alkohol liksom specialbutiker. På så sätt behålls en kontroll så att minderåriga inte kan köpa alkohol, samtidigt som tillgängligheten blir mer anpassad efter vuxna människors vardag.

Stockholm den 3 oktober 2007

Mats G Nilsson (m)