Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett avskaffat alkoholmonopol.
De flesta kan idag vara överens om att monopol inte är bra för den fria marknaden. Det ger monopolinnehavaren ett orättvist övertag och den kan efter egna villkor diktera utbud, prissättning och kvalitet.
Systembolaget är ett statligt bolag som anser att de själva är de enda i Sverige som ska få sälja alkohol i butik. Anledningen är att vuxna svenskar inte kan ta ansvar för sig själva och sin dryckeskonsumtion, och att staten därför måste hålla en skyddande hand över oss.
Vi tycker att det är viktigt att åldersgränser upprätthålls så att minderåriga inte kan köpa alkohol, och straffen för langning ska vara kännbara. Däremot ser vi inte anledningen till att staten ska vara den enda med tillstånd att sälja alkohol. Vi vill införa en licens som seriösa handlare kan ansöka om, och vid godkännande kan de få sälja alkohol i sin affär. Dessa licensierade handlare har då ansvar för att lagar och förordningar efterföljs.
Vid ett avvecklande av alkoholmonopolet skulle marknaden öppnas så att den lokala närbutiken kan ha de vanligaste öl- och vinsorterna som efterfrågas, och vuxna människor slipper springa omvägen runt Systembolaget för att köpa fredagskvällens vinflaska. De som är ute efter speciella dryckesupplevelser kan gå till specialistbutiker som inriktat sig på exempelvis just årgångskonjak. På båda ställena krävs legitimation, och båda ställena utsätts för regelbundna kontroller. Skillnaden från idag är bara att det inte är staten som tjänar pengar på alkoholförsäljningen, utan det är enskilda entreprenörer och företagare.
Konsekvenserna skulle bli bättre service, utökat sortiment och starkare konsumentmakt. Det är någonting som gynnar alla, inte bara staten.