Motion till riksdagen
2007/08:So441
av Betty Malmberg m.fl. (m)

Villkoren för mindre bryggerier och vinerier i Sverige


m1650

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att mindre bryggerier och vinerier bör ges bättre möjlighet att sälja sina produkter.

Motivering

I Sverige finns för närvarande över hundra företagare som framställer lokalt producerade alkoholprodukter från svensk jordbruksråvara. Ett stort problem för de mindre alkoholproducenterna är att få avsalu för sina produkter, vilket också är en av förklaringarna till deras mångåriga strävan för att gårdsförsäljning ska tillåtas. Det är därför glädjande att den nyligen tillsatta utredningen som ska se över alkohollagen också har fått i uppdrag att analysera och studera huruvida gårdsförsäljning kan bli möjligt i Sverige. Det är något som säkerligen skulle bidra till ökad turism och företagsamhet på landsbygden, där många av dessa företagare finns. Lägger vi därtill faktorer som att ökad efterfrågan på lokalt producerade varor och minskade transporter av varor – som i detta fall mest innehåller vatten – skulle gynna miljön borde slutsatsen vara given. Gårdsförsäljning ska tillåtas också i Sverige.

Men det finns en problematik för de mindre bryggerierna och vinerierna som den nya alkoholutredningen inte kommer att belysa. Det gäller små producenters möjlighet att saluföra sina produkter via dagens försäljningskanal, nämligen Systembolaget.

Systembolaget har under senare år förändrat sitt sortimentssystem. Det är något som har medfört flera nackdelar för inhemska producenter. Genom begränsningar av såväl det totala som det lokala sortimentet ute i butik, har lokala producenters möjlighet till försäljning kraftigt minskat. Systembolagets sortiment av öl har till exempel också blivit begränsat. Nyordningen innebär i praktiken att små och nystartade bryggerier har ytterst svårt att få in sina produkter. Småbryggerierna får därmed mycket svårt att utveckla sina verksamheter och riskerar i värsta fall att slås ut, med påföljd att jobb försvinner. Dessutom begränsas valmöjligheterna för Systembolagets kunder, eftersom alltfler produkter måste köpas via beställningssortimentet.

I butik säljer Systembolaget endast de produkter som finns i ordinarie sortiment och i begränsad utsträckning delar av beställningssortimentet. För att hamna i beställningssortimentet krävs många gånger större produktionsvolymer än de som mindre producenter klarar av att leverera, varför denna möjlighet därmed är stängd för de flesta. Den enda möjlighet som dessa producenter då har för att kunna sälja sina produkter till privatpersoner är att genomföra en så kallad privatimport. Det innebär att kunden, förutom att han eller hon måste känna till produkten, behöver besöka systembolagsbutiken tre gånger samt erlägga handpenning för att kunna handla en lokalt producerad vara. Det är en oerhört omständlig procedur för konsumenterna, och därför omöjliggör det i praktiken också för de flesta mindre producenterna att sälja sina produkter på detta vis. I dagens situation, där Systembolaget har monopol på detaljhandel med alkoholdrycker, kan detta förfarande inte anses acceptabelt ur vare sig ett konsument- eller producentperspektiv.

Systembolaget borde därför ges ett direktiv som säger att dess policy ska ändras så att också de mindre bryggerierna och vinerierna får fler och bättre möjligheter att sälja sina produkter. För detta handlar om näringspolitik, inte alkoholpolitik.

Stockholm den 3 oktober 2007

Betty Malmberg (m)

Gunnar Axén (m)

Andreas Norlén (m)