Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avskaffandet av Systembolagets monopol.
Sverige har länge haft en extremt reglerad och restriktiv alkoholpolitik för att försvåra åtkomst och minska konsumtion av alkohol. Bevarandet av Systembolagets monopol har rättfärdigats med att monopolet är en framgångsrik modell där den begränsade tillgängligheten stävjar missbruk och alkoholrelaterade brott. Tvärtemot bidrar ett monopol till att dölja problemen som kommer i dess bakvatten.
Att ha ett begränsat utbud och begränsad tillgänglighet innebär att konsumenter hittar en annan marknad. Svenskar beställer över Internet eller åker över gränserna exempelvis till Tyskland för att billigt köpa stora mängder och ett varierat utbud av öl, vin och sprit. Allt vanligare blir också smugglingen av alkohol från Europa till Sverige, och den illegala försäljningen ger svenskar möjlighet att köpa sprit, vin och öl dygnet runt.
Den nuvarande alkoholpolitiken bidrar således till brottslig verksamhet. Människor tjänar stora pengar på att åka över gränsen till Europa för att göra stora inköp av alkohol som sedan säljs illegalt i Sverige. Svenskarnas köpbeteende riskerar att förändras eftersom den svenska befolkningen accepterar och ser det som ett normalt beteende att köpa insmugglade varor. Svenska ungdomar bygger upp ett nytt kontaktnät – ett brottsligt nätverk, vilket innebär att det finns risk för att ungdomars inköp inte stannar vid alkohol utan eskalerar till att innefatta droger eller liknande.
Inköp utomlands samt den illegala handeln innebär att staten, bryggerinäringen och leverantörer av vin, sprit och öl förlorar inkomster. Staten förlorar skatteinkomster när svenskar handlar alkoholen utomlands och även på grund av den illegala handeln. Vit arbetskraft blir svart då den som utför illegal handel självklart inte deklarerar sina inkomster och betalar skatt. Systembolagets monopol orsakar att arbetstillfällen går förlorade eftersom den omfattande smugglingen påverkar såväl Systembolagets försäljning som bryggerinäringens och leverantörernas verksamhet negativt.
Ytterligare ett mycket allvarligt problem uppstår på grund av Systembolagets monopol. Systembolagets begränsade öppettider bidrar till ett ökat konsumtionsbeteende. Den begränsade tillgängligheten gör att köparen hamstrar och handlar mer alkohol än för ett konsumtionstillfälle – allt för att säkerställa att alkohol finns tillgängligt när konsumenten själv önskar och inte när Systembolaget har öppet. Stora mängder alkohol försvaras i hemmet, och risken är att en större mängd alkohol dricks än den mängd som i nyktert tillstånd var tänkt att konsumeras. Hade tillgängligheten varit bättre och konsumenten hade haft möjlighet att köpa alkohol i den lokala livsmedelsaffären hade det inte funnits något behov av att förvara stora mängder alkohol i hemmet.
Systembolagets monopol innebär i själva verket en fiktiv kontroll över alkoholkonsumtionen eftersom konsumenter har hittat andra sätt att köpa alkohol än via Systembolaget. Att avskaffa Systembolagets monopol och tillåta försäljning i livsmedelsaffärer innebär att den illegala försäljningen skulle minska och staten, bryggerinäringen och leverantörer skulle få ökade finanser.
Att tro att den svenska alkoholkonsumtionen har gått ned är att sticka huvudet i sanden. Risken att statistiken är missvisande är hög eftersom ingen vet hur omfattande den illegala handeln i Sverige är. Avskaffandet av Systembolagets monopol skulle ge en sanningsenlig bild över alkoholkonsumtionen i landet och möjliggöra ett förebyggande arbete för att förhindra missbruk och alkoholrelaterade brott.