Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökade befogenheter för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Idag är det möjligt för en läkare att förskriva läkemedel även om denne är under utredning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd till följd av för rundhänt förskrivning. Ett exempel på detta är ett fall i Västerbotten som beskrevs i massmedierna våren 2006. I detta fall hade en läkare förskrivit tillväxthormon till vuxna personer i en utsträckning som inte kan anses rimlig. Läkaren förskrev tillväxthormon som ett subventionsberättigat läkemedel till en kostnad av 9 miljoner under bara några månader.
Apotek, läkemedelsföretag och Socialstyrelsen hade slagit larm och reagerat. Dessa hade anmält läkaren och ville att dennes legitimation, som berättigar till förskrivning av läkemedel, skulle dras in.
Den enda som kan besluta om indragen läkarlegitimation är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämndens prövning fram till beslut tar minst sex månader. Under tiden fortsätter läkarens förskrivningar av tillväxthormon, som av andra läkare framför allt förskrivs till barn och ungdomar som ”stannat” i växten. Denne läkare förskriver det till vuxna som är mycket vältränade, färdigväxta och objektivt sett inte är i behov av dessa preparat annat än för en onormal kroppsuppbyggnad. Misstanke om mutbrott fanns i detta fall och många liknande som nämnden handlägger.
Om Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd hade möjlighet att tillfälligt, under utredningstiden, dra in förskrivningsrätten skulle problemen väsentligt minskas.
Kostnaderna för samhället skulle minska drastiskt, och de recept läkaren vill förskriva skulle utfärdas av en kollega under utredningstiden. Detta skulle medverka till att missbruk av förskrivningsrätten skulle minska.
Det finns exempel på läkare som efter lång utredningstid fått sin läkarlegitimation indragen. Under utredningstiden skrev dessa ut stora mängder narkotiska preparat till patienter som övriga bedömde vara olämpligt. Kostnaden för landstinget för läkemedelssubventionen blev hög under den långa utredningstiden, och de så kallade patienterna fick långvarig hjälp att underhålla ett redan känt missbruk.
Även om antalet fall inte är så många varje år är detta ett problem både ur moralisk och ur etisk synvinkel. Det handlar om skadlig behandling och dyra kostnader för samhället. Att någon ”döms” innan den ansvariga myndigheten fattat sitt beslut i ärendet sker till exempel vid fortkörning då poliser får dra in körkort vid fortkörning i avvaktan på rättegång. Läkare däremot får fortsätta sin läkemedelsförskrivning när misstanke om brott föreligger.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd borde ha rätt att tillfälligt dra in förskrivningsrätten av läkemedel för läkare som är under utredning för just missbruk av den rätten.