Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av bilstödet.
2004 års bilstödsutredning konstaterade att det finns starka samhällsekonomiska skäl för att i ökad omfattning ge personer med funktionshinder möjlighet att resa och förflytta sig med egen bil. För den enskilde individen är nyttan av en egen bil i de allra flesta fall större än tillgång till färdtjänst.
För att kunna delta i samhällslivets alla delar förutsätts rörlighet och goda kommunikationer. I många delar av vårt land har de allmänna kommunikationerna byggts ut och resandet ökat väsentligt.
Bilstöd ger möjligheter för den som inte kan använda allmänna kommunikationer att skaffa en egen bil. Nuvarande regler infördes 1989. Det gamla systemet innebar att avdrag för försäljningsskatten samt ett schablonavdrag för bensinskatten motsvarande 700 liter bensin per år kunde göras. Dessutom var man som ägare till handikappfordon befriad från vägtrafikskatt. Dessa ”förmåner” samlades 1989 i ett s.k. grundbidrag i den nya lagen om bilstöd. Beloppet för grundbidraget var då 50 000 kr och har sedan dess höjts två gånger och är idag 65 000 kr.
I dag, 18 år senare, har inflationen urholkat värdet av grundbidraget, vilket innebär att detta inte på långa vägar motsvarar ens dagens bidrag. Till detta ska läggas att bensinskatten dessutom under åren ökat. Värdet på grundbidraget har urholkats ytterligare med den nya regeln, som infördes 1 januari 2007, när intervallen mellan byten av handikappfordon ökades från 7 till 9 år.
Vägtrafikskatten har inkluderats med en koldioxidskatt och har genom detta blivit ett styrinstrument mot val av mindre och miljövänligare bilar. Den grupp som är i behov av handikappfordon har sällan möjlighet att lägga miljöaspekter vid val av bil.
Bilvalet måste istället styras av helt andra behov. För att kunna göra nödvändiga anpassningar eller få plats med hjälpmedel i form av t.ex. rullstol behöver man kanske en större bil. Valet av bil är många gånger också en kostnadsfråga i större utsträckning för en person med funktionshinder än för en person utan funktionshinder.
Det är helt klart att bilstödet måste ses över utifrån den urgröpning som inflation och skattehöjningar inneburit. Dessutom ska givetvis funktionshindrade ha möjlighet att köra miljövänligt utan att hindras från detta av kostnader.
Behov av handikappfordon ska styrkas med läkarintyg som intygar att funktionshindret omöjliggör nyttjande av allmänna kommunikationer i det dagliga livet. Denna förmån ska kunna utgå även om man inte tillhör bilstödskretsen för att öka mobiliteten för fler. En översyn av bilstödet ska även beakta personkretsen som kan komma ifråga för bilstöd.