Motion till riksdagen
2007/08:So401
av Solveig Hellquist (fp)

Etiska principer inom den kommunala omsorgen


fp1251

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en etisk plattform och riktlinjer för prioriteringar i den kommunala omsorgen och servicen till vissa funktionshindrade.

Motivering

Prioriteringscentrum har på uppdrag av Socialstyrelsen genomfört en kartläggning av på vilket sätt hälso- och sjukvårdens huvudmän och andra centrala aktörer arbetar med prioriteringar och har utvärderat hur detta arbete överensstämmer med riksdagens beslut om prioriteringar. De resultat som Prioriteringscentrum redovisar överensstämmer med Socialstyrelsens iakttagelser inom området, dvs. att öppna prioriteringar i stor utsträckning saknas, att resurser fördelas utifrån historiska mönster och att de prioriteringar som sker i stort sett sker inom och inte mellan verksamhetsområden. Dessutom uppfattar sig den kommunala vård- och omsorgsverksamheten i låg grad berörd av riksdagens riktlinjer för prioriteringar.

Prioriteringscentrums och Socialstyrelsens utvärdering av hur de riktlinjer för prioriteringar i hälso- och sjukvården riksdagen antog för drygt tio år sedan efterlevs (1996/97:60) måste tas på stort allvar. Trots det arbete som Socialstyrelsen, Svenska Läkaresällskapets prioriteringskommitté, Vårdförbundet, regioner och landsting lagt ned på olika arbetsmodeller främst med vertikala prioriteringar men också horisontella har man inte kommit i mål med att förverkliga riksdagens beslut.

Prioriteringscentrum har funnit problem förknippade med formuleringen av den etiska plattformen och har givit förslag till förtydliganden och förbättringar av de etiska principerna samt föreslår en komplettering med en ansvarsprincip. Vidare föreslås att rangordningen av de etiska principerna omprövas samt att prioriteringsgrupperna tas bort eller omarbetas kraftigt.

Prioriteringscentrum föreslår också att samma principer som är styrande vid prioriteringar inom hälso- och sjukvården bör vara styrande för prioritering inom hela samhällets välfärd, vilket medför att behov och inte efterfrågan blir styrande och förståelse skapas hos befolkningen för svåra politiska avvägningar. Detta är inte minst viktigt när det gäller den kommunala omsorgen där medicinskt behov, omvårdnadsbehov, behov av tröst eller behov av att få värdighet och självbestämmande respekterat kan komma i konflikt med varandra.

Socialstyrelsen har föreslagit att en genomgripande översyn och omarbetning av rådande principer för prioritering inom hälso- och sjukvården ska göras. Vi anser att den översynen också bör inbegripa den kommunala omsorgen till äldre och stödet och servicen till vissa funktionshindrade. Här finns oklarheter om vilka behov, de sociala eller hälso- och sjukvårdsbehoven, som i första hand bör lyftas fram.

Mot bakgrund av ovanstående bör riksdagen ge regeringen till känna att vid revideringen av prioriteringsprinciperna i hälso- och sjukvården också inbegripa den kommunala omsorgen samt stödet och servicen till vissa funktionshindrade.

Stockholm den 4 oktober 2007

Solveig Hellquist (fp)