Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den genetiska profilen ska skyddas i svensk lagstiftning.
Varje människa ska ha rätt till lika möjligheter oavsett, kön, religion och hudfärg. Detta är föga kontroversiellt och har skydd i den svenska lagstiftningen. Det kan nu vara aktuellt att vidga begreppen till att också omfatta den genetiska profilen.
Framstegen i genforskningen går mycket fort. Idag används genetiska tester för att finna Huntingtons sjukdom, Alzheimers, bröstcancer, lungcancer och dödliga ämnesomsättningssjukdomar. Det finns idag genetiska tester för närmare 1 000 olika sjukdomar och siffran växer.
Det är givetvis positivt att kunskapen växer om vilka sjukdomar vi riskerar drabbas av och kunskapen om hur vi kan vårdas. Det finns fantastiska möjligheter till en mer individualiserad preventivmedicinsk behandling.
Även allmänheten kan tillgodogöra sig kunskaperna inom genetiken. Genom exempelvis The Genographic Project kan man följa sina förfäders spår mellan kontinenterna mer än 50 000 år tillbaka i tiden. De 18 första månaderna hade nästan 80 000 DNA-prov skickats in till projektet.
Intresset är stort och möjligheterna många. Det är ändå viktigt att beakta att information som idag inte betyder något imorgon kan hindra någon från ett jobb eller höja kostnaden för en försäkring. Det som inte är diskriminering idag kan komma att bli det imorgon.
Olikheterna i varje människas genetiska profil förändrar inte varje människas lika värde. Genetisk information och testresultat bör därför skyddas. Kunskapen om våra gener och våra genetiska förutsättningar ska hjälpa människor och inte sortera ut dem. Det behövs därför en särskild lagstiftning som säkerställer att den genetiska forskningen fortsätter och utvecklas utan att människor graderas efter sin genetiska profil.