Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över riktlinjer för och finansiering av nya vacciner för att säkerställa likvärdig tillgång för alla medborgare.
Alla svenska barn erbjuds ett barnvaccinprogram enligt ett rutinschema. I tillägg till detta erbjuds barn med utländsk bakgrund vaccination mot tuberkulos och serumgulsot. Finansieringen av programmet har följt den klassiska och ganska unika svenska fördelningsprincipen att landstingen svarar för kostnaderna för barnhälsovården och primärkommunerna för skolhälsovården. Staten har inget direkt ansvar för kostnaderna för dessa vaccinationer.
Introduktionen av flera nya vacciner har aktualiserat vem som ska svara för de kraftigt ökade kostnader som ett utökat vaccinationsprogram skulle medföra. Två av de nya diskuterade vaccinerna är pneumokockvaccin mot svåra infektioner och vaccin mot humant papillomvirus, som sprids sexuellt och vid kronisk infektion kan leda till livmoderhalscancer hos kvinnor och analcancer hos män.
Bara dessa två nya vacciner visar kostnadsproblematiken. Det finns flera vägar att lösa problemet med finansiering:
De nya vaccinerna ingår i det nuvarande programmet, vilket innebär kraftigt ökande kostnader för landstings- och primärkommuner.
Staten ska ta kostnaden helt eller delvis.
Individen tar kostnaden helt eller delvis.
Det vore olyckligt att hamna i en situation där vissa vacciner inte blir tillgängliga för alla barn, utan bara för dem som har föräldrar med höga inkomster. Finansieringen av nya vacciner måste ses över för att få en lösning. Detta skulle även innebära att kostnaderna för vård långsiktigt blir lägre.