Motion till riksdagen
2007/08:So345
av Anne Ludvigsson (s)

Barnvaccinationsprogrammet och dess finansiering


s98013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnvaccinationsprogrammet och dess finansiering.

Motivering

Sverige har liksom många andra länder ett program för allmänna vaccinationer för barn, det så kallade barnvaccinationsprogrammet. Det är Socialstyrelsen som utfärdar föreskrifter och rekommendationer om vad som ska ingå i barnvaccinationsprogrammet efter samråd med flera andra myndigheter och expertgrupper.

Läkemedelsverket (eller EMEA, det europeiska läkemedelsverket) måste först godkänna vaccinet. Smittskyddsinstitutet tar fram det medicinska underlaget för att bedöma effekterna av ett vaccin. Slutligen är det landstingen (genom barnhälsovården) och kommunerna (genom skolhälsovården) som ansvarar för själva genomförandet av vaccinationen av barn. Landstingen och deras sjukvård har också ansvaret för vaccination av vuxna. Kommuner och landsting står också för kostnaderna.

Barnvaccinationsprogrammet ses ständigt över eftersom nya vetenskapliga fakta tillkommer och nya vacciner utvecklas. För närvarande utreder Socialstyrelsen bland annat införande av vaccination mot pneumokockinfektion för spädbarn och vaccination mot livmoderhalscancer för unga flickor. Men diskussioner pågår även om att införa hepatit B-vaccination för alla barn i barnvaccinationsprogrammet, liksom rotavirusdiarré, meningokocker och vattkoppor. I flera andra länder ingår dessa redan i vaccinationsprogrammen.

Vårt svenska barnvaccinationsprogram har hög följsamhet, i det närmaste 100-procentig.

Det är viktigt att förtroendet för programmet är högt bland föräldrar och vårdpersonal, och flera olika faktorer måste analyseras innan ett införlivande av nya vacciner kan ske. Det vi kan se är dock att barn i Sverige får vänta betydligt längre än i många andra länder.

Processen för hur beslut kring barnvaccinationsprogrammet arbetas fram måste bli mer transparent och snabbare.

Den mest bidragande orsaken till att Sveriges följsamhet är så hög beror säkerligen på att vacciner erbjuds kostnadsfritt för den enskilde. När alltfler vacciner kan komma att introduceras samtidigt kommer detta att innebära en stor belastning för kommuner och landsting. Därför bör också frågan om vem som har ansvaret för finansiering ses över.

Stockholm den 1 oktober 2007

Anne Ludvigsson (s)