Motion till riksdagen
2007/08:So321
av Kerstin Engle (s)

Integrativ medicin i sjukvårdspolitiken


s26061

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att sjukvårdspolitiken ger utrymme för integrativ medicin, t.ex. Vidarkliniken.

Motivering

Vidarkliniken är ett sjukhus för somatisk vård och rehabilitering. Sjukhuset tar bl.a. emot patienter med cancer, svåra kroniska sjukdomar, smärta, reumatiska sjukdomar och stressrelaterade tillstånd.

Vidarkliniken drivs som stiftelse utan vinstsyfte. Stiftelsens ändamål är att bedriva vård, utbildning och forskning inom den antroposofiska medicinen. Vidarkliniken startade 1985 och ligger i Järna. Genom ett nytt avtal med Stockholms läns landsting driver Vidarkliniken även en vårdcentral i Stockholm.

Antroposofisk medicin är en integration av skolmedicinska och komplementära behandlingsmetoder. Läkare och sjuksköterskor är legitimerade och har en skolmedicinsk utbildning samt en påbyggnadsutbildning i antroposofisk medicin. Förutom konventionella läkemedel används naturläkemedel, olika fysiska samt konstnärliga terapier och utvärtes behandlingar. Man lägger stor vikt vid individuella behandlingsplaner där olika aspekter av patientens situation och sjukdom vägs samman.

Vidarkliniken arbetar med helheten och integrerar skolmedicinska behandlingsmetoder med antroposofiska naturläkemedel, utvärtes behandlingar och konstnärliga och fysikaliska terapier. Man tar det bästa ur två världar och skapar på detta sätt en inriktning som tar hela människan med i behandlingen.

Verksamheten finansieras huvudsakligen med landstingsmedel. Vidarkliniken har avtal med 5 landsting. Detta möjliggör för många människor att få vård på Vidarkliniken oavsett den enskildes ekonomiska möjligheter.

Den socialdemokratiska regeringen har i budgeten under många år anslagit 3 miljoner till Vidarkliniken.

Socialminister Göran Hägglund har uttalat att idéburna alternativ och mångfald är viktigt. Trots detta är den anslagspost där det funnits anslag till Vidarkliniken minskad med 3 miljoner kronor. Att pengarna tagits bort bekräftades av budgetchefen. Därefter har regeringen meddelat att pengarna finns.

Detta innebär också att det inte finns några skrivningar och uttalade meningar om hur regeringen ser på idéburna alternativ och integrativ medicin.

För oss socialdemokrater är det viktigt att sådana alternativ som Vidarkliniken kan fortsätta sina verksamheter. Det ger hälso- och sjukvårdspersonal möjlighet att tillämpa integrativ medicin. Integrativ medicin har blivit alltmer efterfrågad av medborgarna. Intressant forskning pågår, t.ex. på Karolinska Institutet, om integrativ medicin.

Stockholm den 2 oktober 2007

Kerstin Engle (s)