Motion till riksdagen
2007/08:So317
av Kerstin Engle (s)

Vaccination mot pneumokocker


s26057

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta initiativ för att snarast få ett beslut om obligatorisk vaccination mot pneumokocker.

Motivering

Svensk barn- och mödrahälsovård är av mycket god kvalitet. Det har inneburit att vi tillhör de länder som har lägst barnadödlighet och de flesta svenska barn får del av det vaccinationsprogram som barnavårdscentralerna erbjuder.

Men efterhand som forskning och vetenskap gör framsteg måste programmen anpassas och omprövas. Pneumokockinfektioner förorsakar årligen lidande hos många barn och höga kostnader för föräldrar och samhälle.

Ett till två barn dör varje år i Sverige av hjärnhinneinflammation. De barn som tillfrisknar kan drabbas av svåra följder som t.ex. dövhet. Erfarenheten visar att det är svårt att behandla drabbade barn rätt. Det är mycket svårt att diagnostisera pneumokockmeningit. Det finns tragiska exempel på detta.

Det finns möjligheter att vaccinera barn mot pneumokocker. De föräldrar som får kännedom om denna möjlighet kan själva bekosta en vaccination. Men det saknas riktlinjer om hur föräldrar ska informeras, varför det kan bli slumpartat och beroende av var du bor och vilken personal du möter inom vården.

Den 1 oktober 2007 införs vaccination mot pneumokocker i det danska barnvaccinationsprogrammet. Vaccinet ges när barnet är 3, 5 och 12 månader.

Vaccination av små barn har redan för ett år sedan tillstyrkts av Smittskyddsinstitutets referensgrupp för vaccinationsfrågor – Refvac. Det är därför mycket angeläget att Socialstyrelsen skyndsamt fattar beslut om att pneumokockvaccin ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och därmed bli kostnadsfritt för föräldrarna. Stockholms läns landsting har redan lyft in vaccination mot pneumokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Stockholm den 1 oktober 2007

Kerstin Engle (s)