Motion till riksdagen
2007/08:So315
av Ann-Christin Ahlberg (s)

Feriejobb och förändring i socialtjänstlagen


s28024

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inkomster från barns och ungdomars sommarjobb inte ska påverka en familjs socialbidrag.

Motivering

När Rädda Barnen genomförde en kartläggning av kommunernas regler för hur ungdomars sommarjobb påverkar familjers socialbidrag visade resultatet att bedömningen är mycket skiftande. Därför uppmanade Rädda Barnen genom brev kommunerna att låta sommarjobbande barn och ungdomar få behålla sina inkomster och att deras inkomst inte skulle påverka föräldrarnas socialbidrag.

Att minska socialbidraget innebär en orättvisa då de sommararbetande ungdomarnas lön kan vara mycket olika. För somliga innebär minskningen av socialbidraget att en stor del av lönen försvinner. Om ungdomarna inte får behålla hela lönen fråntas de möjligheten att påverka sin egen livssituation. Detta sänder fel signaler till ungdomar, vilket i sin tur kan innebära att unga hellre arbetar svart eller inte alls.

Den ekonomiska vinst som kommunen gör genom att reducera socialbidraget är marginell. Det är viktigare att ungdomar får uppleva glädjen att ha tjänat egna pengar och förhoppningsvis ha fått en positiv bild av arbetslivet. Att ungdomar arbetar och integreras in i arbetslivet samt får erfarenhet är en god investering för samhället och en vinst för alla.

Grundprincipen måste vara att alla ungdomar behandlas lika och att de inte drabbas av att deras familjer har socialbidrag. Det behövs en förändring i socialtjänstlagen så att ungdomars inkomst under sommaren inte räknas in i underlaget för försörjningsstöd.

I budgetpropositionen uppmärksammas det här problemet. Regeringen föreslår att en enhetlig regel skapas där ungdomarnas inkomster till en viss nivå kan kombineras med det ekonomiska biståndet till familjehem. Statens generella bidrag till kommunerna föreslås öka med 30 miljoner kronor från och med 2008.

Det är positivt att problemet uppmärksammas och att stödet till kommunerna ökar. Det är nu angeläget att regering och riksdag noga följer vad som händer så att den föreslagna åtgärden får full effekt, det vill säga att ungdomars inkomst under sommaren i fortsättningen inte räknas in i underlaget för försörjningsstöd. Om det visar sig att åtgärden är otillräcklig måste regeringen vara beredd att göra ytterligare insatser.

Stockholm den 1 oktober 2007

Ann-Christin Ahlberg (s)