Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om information beträffande insemination.
En behandling enligt 1984 års Inseminationslag eller enligt 1988 års Lag om befruktning utanför kroppen med donerade spermier får i dagsläget endast ske till par. Endast kvinnor upp till 38 års ålder får inom Stockholms läns landsting behandlingen bekostad av samhället.
Det kan tyckas ologiskt att en ensamstående kvinna idag har rätt att adoptera men inte få hjälp att bli gravid. Även för insemination måste varje läkare noga pröva att det med hänsyn till medicinska, psykologiska och sociala förhållanden är lämpligt att behandlingen äger rum. Det rör sig alltså om noga planerade graviditeter och mycket efterlängtade barn.
Tyvärr så brister informationen när det gäller möjligheter och förutsättningar för insemination. Minst en generation kvinnor har – bland annat av medias bild – lurats att tro att det är fullt möjligt att vänta med barn till långt upp i åldrarna. Det har skrivits om nyblivna mödrar i 50-årsåldern. Köerna till fertilitetsklinikerna slår alla rekord. Ingen har talat om för dessa kvinnor att det kommer att visa sig mycket svårt att bli gravid efter 35 års ålder när studier och karriär är avklarade. Efter 38 års ålder får de, i de flesta fall, stå för kostnaderna själva, och en IVF-behandling kostar c:a 24 000 kronor per försök.
Med anledning av ovanstående vore det på sin plats att samhället erbjuder en ökad information – riktad till yngre kvinnor i dessa frågor. Detta kan ske exempelvis i form av en folder som ska finnas tillgänglig på vårdcentraler och apotek.