Motion till riksdagen
2007/08:So296
av Carina Hägg (s)

Våldsutsatta äldre kvinnor


s28041

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för våldsutsatta äldre kvinnor.

Motivering

Äldre sattes förr på undantag. Fortfarande sätts äldre kvinnors rättssäkerhet på undantag. Jämfört med äldre män mår utsatta kvinnor sämre, har sämre hälsa, fler psykosomatiska sjukdomar och psykiska symptom, använder mer medicin och är i högre grad traumatiserade av att ha utsatts för våld före 65 års ålder.

Frågan om våld mot äldre kvinnor belystes i rapporten ”Han var väl inte alltid så snäll – Våld mot äldre kvinnor”. En undersökning i Umeå, Ofrid, har tillfört viktig kunskap. Men trots vissa framsteg är fortfarande kunskapen i samhället kring våld, hot och övergrepp mot äldre kvinnor låg. Våld mot äldre kvinnor i nära relationer rubriceras ofta som ”familjetragedier”. Det är ett ordval som uttrycker att ansvaret för våldet ska delas mellan mannen och kvinnan.

Hot, våld och övergrepp mot äldre kvinnor kan förebyggas genom ökade kunskaper och insatser från samhället. Kvinnofridslagstiftningen och lokala och nationella handlingsplaner måste vara levande dokument inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Alla kommuner bör ha en politiskt beslutad handlingsplan mot våld mot kvinnor och mot våld i nära relationer. I handlingsplanen måste även våld mot äldre kvinnor uppmärksammas. Det måste också ske i den övergripande nationella handlingsplan som har aviserats. Frivilligorganisationer som organiserar äldre och möter äldre har ett ansvar för att öka kunskapen om att äldre kvinnor har rätt till trygghet.

Ekonomiska resurser bör avsättas för bland andra myndigheter, hemtjänsten, hälso- och sjukvården, färdtjänst och för organisationer som möter äldre kvinnor. Påföljden för den här typen av brott bör skärpas.

Stockholm den 28 september 2007

Carina Hägg (s)