Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vidgad rätt till äldreboende i gemenskap.
Östgöta Corren 14 aug 2007, ur artikel av Henric Gedda: ”93-årige Sven Eriksson i Borensberg har diabetes, dålig rörlighet och starkt begränsad syn. Han är yr och ofta orolig. Nu vill han lämna in på ett ålderdomshem. Men Motala kommuns socialtjänst tycker att han kan bo kvar. Han klagar över oro och yrsel. Han kan inte förstå varför han inte kan få ett tryggare boende.”
Men socialnämnden litar på sina tjänstemäns utredningar. Sven Erikssons vårdbehov är inte tillräckligt stort enligt socialtjänstlagen.
Människan är i mycket en flockvarelse. Vi har ett starkt behov av närhet och möten med andra människor. Paradoxalt nog är antalet ensamhushåll i Sverige mycket stort, men är man frisk och rörlig går detta väl att kombinera med många sociala kontakter.
Blir man äldre och skröplig försvåras kontakterna med andra människor i mycket hög grad. Vännerna dör bort, och släkten kanske inte har tid eller bor långt bort. Det hus eller den lägenhet där man bott och trivts kan då förvandlas från ett hem till något nästan fängelseaktigt. De enda kontakter man har med andra är några snabba besök från hemtjänsten, i övrigt sitter man ensam. Vårdbehovet ökar och många vill ofta inget hellre än att få flytta till ett äldreboende med andra människor. Men kön till detta är lång och det blir billigare för kommunen att sätta in mer hemtjänst, så även 93-åringar och äldre kan alltså förhindras från att få plats på ett äldreboende.
Det här är faktiskt inte människovärdigt. Regeringen bereder nu frågan om att införa en värdighetsgaranti för äldreomsorgen. Den talar bl.a. om rätt till eget rum på äldreboendet, vilket är bra.
Men i den kommande värdighetsgarantin och i socialtjänstlagen bör även en rätt att erhålla en plats på ett äldreboende om man hett önskar det införas. Exakt hur denna förbättring ska utformas bör utredas, men det är uppenbart att det måste ske en förbättring jämfört med idag.
Självfallet är huvudregeln att man ska få hjälp att bo kvar så länge man önskar i sitt eget hem mycket bra. Problemet uppkommer när man blir ensam och skröplig och behöver gemenskapen och stödet på ett äldreboende av lämplig sort. Då är det ovärdigt att nekas plats och tvingas till oändliga bekymmer och överklaganden och till fortsatt ensamhet och oro.
Uppenbarligen är fortsatt boende i hemmet med hemtjänststöd ofta ett billigare vårdalternativ för kommunerna än gruppboende med egna rum och gemensamma utrymmen i övrigt. De som i sin desperation för att få gemenskap är beredda att betala mer än idag för att få plats har knappast möjlighet att göra detta i de flesta kommuner, även om kostnaden skulle vara lägre än den man har i sitt eget hem.
Och självfallet måste denna fråga i grunden lösas på ett rättvist och solidariskt sätt.
Det borde inte vara en naturlag att ett gemensamt äldreboende skulle vara mera kostsamt än att bo kvar i sin villa eller lägenhet med växande hemtjänstsinsatser. De höga kraven på god standard i olika avseenden på varje äldreboende – med t ex eget kök – kan paradoxalt nog motverka tillräckligt många platser för äldre i olika behov av gemenskap och stöd.
Borde det inte vara möjligt att erbjuda olika former av äldreboenden, där även någon mer kostnadseffektiv variant kunde erbjudas för att öka utbudet, mångfalden och valfriheten. Vi tror att en del äldre med glädje skulle acceptera detta, om det var förutsättningen för att kunna få plats fler år tidigare än annars.
Vi inser att detta är ett känsligt område och att det lätta svaret är att lova alla äldre som så önskar rätt till plats på ett högklassigt äldreboende. Men vi ser ju hur situationen är och att detta kanske inte är möjligt under överblickbar tid. Och de som efterfrågar en större tillgång på platser behöver och vill ha dem nu.
Dessutom vet vi att antalet äldre kommer att öka kraftigt framöver.
Vi föreslår mot denna bakgrund att socialtjänstlagen och den kommande värdighetsgarantin utformas så att kommunerna får en vidgad skyldighet att erbjuda olika äldreboenden så att tillgången ska kunna möta de äldres efterfrågan.