Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser mot hemlösheten.
Ingen ska behöva vara hemlös. Men för att komma till rätta med hemlösheten krävs insatser inom såväl socialpolitiken som bostadspolitiken samt ökad kunskap om hur könsorättvisor påverkar bostadsfrågor. Enligt Socialstyrelsens kartläggningar har ca 40 procent psykiska problem och över 60 procent uppges ha missbruksproblem. Tillgång till missbrukarvården och en sammanhållen vårdkedja med eftervård och jobb är viktiga insatser.
Bland gruppen hemlösa har hela 30 procent barn under 18 år. Inget barn ska behöva uppleva hemlöshet. Men bland registrerade avhysningar återfinns även barnfamiljer. Däremot är antalet verkställda avhysningar av barn okänt. Samtidigt vet vi att ensamstående med barn har fått det svårare att överhuvudtaget komma in på bostadsmarknaden. Lokala hyresgarantier möjliggör för dem med svag ekonomi att få bostad.
Det finns hemlösa i 86 procent av landets kommuner. Många hemlösa är förtidspensionärer och en betydande grupp saknar förvärvsinkomst. Men i gruppen hemlösa återfinns alla grupper av människor. En bostadsförmedling för alla, öppen för insyn och som är vaksam mot diskriminering är angeläget. Idag har alla inte ens rätt att ställa sig i bostadskö.
Varje kommun borde ha handlingsplaner mot hemlöshet. Målet måste vara ett tryggt boende för alla. Kommunerna måste ta sitt ansvar för bostadspolitiken. Det finns kommuner där det inte byggs några hyreslägenheter. Det finns kommuner som använder bostadspolitiken som ett redskap för diskriminering och utestänger grupper med låga inkomster.
Rätten till bostad ingår i skälig levnadsstandard och återfinns i den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Människor ska ha en levnadsstandard som är över fattigdomsnivån i det samhälle de lever i. Denna levnadsstandard ska kunna upprätthållas på ett människovärdigt sätt. Alla ska kunna leva i säkerhet och värdighet.
Statens plikt att skydda enskildas rätt till bostad kan uppfyllas genom starkare hyresrättsligt skydd men också rätt till kompensation om rätten kränks. Vidare har staten att vidta de åtgärder som behövs för att alla ska ha en bostad, men dessutom en lämplig bostad. Det kan ske genom skatteuttag, regleringar av hyresnivån, genom bostadsbidrag och byggande av bostäder.
Sedan 1999 har antalet hemlösa ökat med 45 procent. Andelen kvinnor har under samma period ökat med 2 procent. Kvinnor har lägre inkomst och i mindre utsträckning någon förmögenhet än män. Kvinnor med försörjningsstöd har ökade svårigheter att få en bostad. Kvinnor som utsatts för våld, hot och övergrepp har en svag ställning på bostadsmarknaden och deras situation beaktas idag inte inom bostadspolitiken.
Brister i bostadspolitiken är en orsak bakom det ökande antalet hemlösa. Allmännyttan bidrar till en social bostadspolitik och dess bruksvärdessystem sätter tak för hyrorna. Därmed motverkas att marknadshyror får genomslag.