Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla elevinflytande och demokrati i skolan.
I barnkonventionen artikel 12 står: ”Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.”
En stor del av barns och ungdomars liv utspelar sig i skolan. Det är barnens arbetsplats, men också en plats där man knyter kontakter, träffar kompisar och utvecklas som människa. Det är därmed nödvändigt att både barn och ungdomar känner att skolan är till för dem. Man har rätt att känna sig trygg i skolan och man måste veta att de vuxna som finns i skolan är till för barnen.
Elevinflytande och elevdemokrati är därmed viktiga begrepp i vårt demokratiska samhälle. Tiden med tysta och rädda elever, som inte vågade tala med sin lärare, måste vara förbi. Dagens elever har ett öppet sinne för vad som rör sig i samhället och är vana vid att ha synpunkter och att kunna ifrågasätta. Detta måste vi som vuxna ta till oss och kunna hantera både inom skolans ram och i samhället i övrigt.
Det bör också vara möjligt att låta barn och ungdomar utvärdera sin skola och sin skolsituation. Att skriftligt få utvärdera sin arbetsmiljö och sin arbetssituation skulle ge varje elev möjlighet att fundera över och formulera sin ståndpunkt. Det skulle också vara ett viktigt redskap för demokratiskolning och ett led i skolans utveckling.
Det är många kommuner som har skapat ett ungdomsfullmäktige där ungdomar får möjlighet till inflytande och till skolning i demokratins spelregler. Där får barn och ungdomar möjlighet att diskutera olika samhällsfrågor och att göra sin röst hörd.
Demokrati kräver delaktighet och det kan vi skapa redan i skolåldern genom att vara öppna för influenser från samhället i övrigt. Att utse elevskyddsombud i skolan är ett sätt för barn och ungdomar att få inflytande men också ett sätt för vuxenvärlden att lära ut att inflytande också kräver att man tar ansvar. Elevskyddsombud som bara har närvaro- och yttranderätt, men inte förslags- och rösträtt, kommer inte att känna att deras åsikter tillvaratas. För verklig demokrati krävs att man också har ett reellt inflytande. Detta inflytande får naturligtvis bero av ålder och av vilken fråga det gäller.
Dagens barn och ungdomar har rätt till inflytande och delaktighet. Endast på sådant sätt kan vi skapa morgondagens skola för morgondagens samhälle.
I regeringens skrivelse Barnpolitiken – en politik för barns rättigheter, finns det ett antal prioriterade områden. Dessa områden är viktiga och angelägna för att ge barn en god uppväxt och trygga livsvillkor.
Till dessa prioriterande områden behöver dock föras även behovet av att utveckla elevinflytande och demokrati i skolan.