Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att medicinska riktlinjer bör tas fram som vägledning för tobaksbeskattningen.
Den svenska staten tar in 9,9 miljarder kronor i tobaksskatt år 2007. För 2008 beräknas tobaksskatten inbringa 11,3 miljarder kronor. Skatterna anses motiverade av folkhälsoskäl. Det är rimligt att tobaken beskattas och den vägen finansierar den vård som bruket av tobak genererar. En hög skatt som leder till högt konsumtionspris fungerar även, i någon mån, avskräckande och sänker konsumtionen.
Eventuellt kan rent fiskala skäl anföras till tobaksskatten också. Bruk av tobak är inte något i grunden positivt och kan således vara en relativt enkel skatt att höja.
På senare tid har en ny dimension präglat fördelningen av tobaksskatten, nämligen smuggelrisken. Detta har fått till följd att de senaste höjningarna av tobaksskatten främst lagts på det tobaksslag där det föreligger minst risk för smuggling. Som en konsekvens av detta har tobaksskatten främst drabbat den tobak som vanligtvis beskrivs som den minst farliga.
Det kan rimligen inte vara så att risken för smuggling skall avgöra hur tobaksskatten fördelas i Sverige. Om tobaksskatten inte fullt ut kan motiveras av folkhälsoargumentet kan den inte motiveras alls. Dessutom är det så att Sverige riskerar att skapa förutsättningar för internationell snussmuggling i stor skala.
Det är rimligt att tobakens skador prissätts och åläggs den som brukar. Således bör expertis ges i uppdrag att ta fram medicinska riktlinjer som bedömer de olika tobaksslagens skadeverkningar och vårdkostnader. Farligare tobak ska leda till en högre beskattning, mindre skadlig tobak ska beskattas lägre.
En exakt nivå av skaderiskerna och vårdkostnaderna kommer naturligtvis inte att kunna uppnås. Det kommer att finnas olika uppfattningar. Dessutom utvecklas forskningen och nya rön kommer fram. Men med en vetenskaplig utgångspunkt kommer riktlinjer som gör att den mer hälsofarliga tobaken beskattas högre än den mindre farliga till skillnad från i dag när motsatsen faktiskt sker.