Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad tillgänglighet för läkemedel.
Det ska vara enkelt att få tag på läkemedel när man blir sjuk. Men Apoteket AB:s försäljningsmonopol innebär raka motsatsen. De erbjuder få butiker med dåliga öppettider, få jourbutiker och ett enda dygnet-runt-öppet apotek i hela landet. Apoteket AB förebereder sig redan för en omreglerad marknad genom att öppna små butiker i attraktiva lägen. De säljer handelsvaror och receptfria läkemedel. Numera har småbutikerna också blivit ombud för fullsortimentsapoteken – men utan kravet på att tillhandahålla alla mediciner.
Nästan alla andra länder har övergivit sina statliga försäljningsmonopol på läkemedel. Kuba och Nordkorea härdar fortfarande ut, liksom Sverige. Det svenska monopolet legitimeras officiellt av tillgänglighetsaspekter, men det ifrågasattes när frågan om försäljning av nikotinläkemedel prövades i EG-domstolen. Sverige ligger långt efter andra europeiska länder vad gäller invånare per apoteksenhet.
Läkemedel bör få säljas under ordnade former på en reglerad marknad av fler aktörer än statliga Apoteket AB. Läkemedel är inte vilken vara som helst så tydliga regleringar behövs. Både receptfria och receptbelagda läkemedel kan bli betydligt mer tillgängliga för kunderna, förändringarna i försäljningsreglerna i Norge och Danmark visar att hälsan ökar men inte övermedicineringen. Människor blir naturligtvis friska av läkemedel.
Genom att bryta monopolet, omreglera marknaden och tillåta även mataffärer, närbutiker, mackar, kiosker och andra apotek att sälja läkemedel blir människors vardag lite enklare och det är en av politikens viktigaste uppgifter.