Motion till riksdagen
2007/08:So231
av Rolf K Nilsson och Eva Bengtson Skogsberg (m)

Gårdsförsäljning av vin med Gotland som försökskommun


m1277

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn som syftar till att på sikt möjliggöra gårdsförsäljning av lokalt framställt vin i Sverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn som syftar till att inom en nära framtid bevilja Gotland status som försökskommun för gårdsförsäljning av lokalt framställt vin.

Motivering

Försäljning direkt på gården där livsmedel produceras blir allt vanligare på landsbygden. Utan tvekan utgör detta ett viktigt ekonomiskt komplement till gårdens huvudverksamhet. Men det finns en kategori bönder som med gällande svensk lagstiftning inte har möjlighet att sälja vad de producerar direkt från den egna gården – det är vinbönderna.

Under de senare åren har ett antal vinodlingar på allvar kommit i gång i Sverige. Målet med dessa är odling och produktion av vin i kommersiellt syfte. Som i all kommersiell verksamhet är det av stor vikt att dessa vinproducenter får möjlighet att marknadsföra och sälja vad de framställer. Men till skillnad från sina vinodlande kolleger i de mer kända vinländerna inom Europeiska unionen har de svenska vinbönderna ingen möjlighet att sälja sitt vin direkt från gården.

Sverige är det enda land inom EU där vinbönder och bryggare inte har möjlighet till gårdsförsäljning av sina lokalproducerade drycker. Inte heller i resten av världen finns något vinproducerande land där gårdsförsäljning är förbjudet.

På Gotland tillverkas öl, vin och sprit av hög kvalitet och tydligt ursprung. Dessa lokala produkter bidrar till att stärka varumärket Gotland och hålla ön och dess turistnäring levande. Detta faktum gör att det nuvarande förbudet mot gårdsförsäljning bör ifrågasättas på sikt. Varför tillåts bönderna i Champagne, Bordeaux och Alsace sälja vin och bönderna i Skottland whisky samtidigt som det är förbjudet för bönderna på Gotland att på motsvarande sätt sälja Wisby Klosteröl, Gutevin och Träkumla Rom?

Svenskt vin och svensk vinproduktion har framtiden för sig. Men denna förhållandevis nya näringsgren måste få möjlighet att utvecklas och bli kommersiellt gångbar. En möjlighet är att få visa hur vinframställningen går till och sedan direkt på gården sälja det lokalproducerade vinet, både i butik och i en gårdsrestaurang. Det vore till stor fördel för den svenska landsbygden om vinproduktion, på såväl druvor som annan frukt, kunde bli en näring att räkna med. Vintillverkning och lokal gårdsförsäljning skulle öppna för nya arbetstillfällen och vara positivt för turismen. Gotland, liksom övrig glesbygd i Sverige, har stora möjligheter att utvecklas utan bidrag från EU eller staten. Detta förutsätter emellertid att EU och staten inte sätter käppar i hjulet.

Det är synnerligen angeläget att vi i Sverige får ett regelverk som gör att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av lokalt framställt vin. Gotland skulle kunna utgöra ett perfekt avgränsat område för att pröva utfallet av ett reglerat försök med gårdsförsäljning. Erfarenheterna av Gotland som försökskommun skulle sedan utan tvekan fördjupa kunskapen kring hur Sverige bör ställa sig till gårdsförsäljning framgent.

Stockholm den 28 september 2007

Rolf K Nilsson (m)

Eva Bengtson Skogsberg (m)