Motion till riksdagen
2007/08:So230
av Agneta Berliner (fp)

Barns rätt till egen kontakt med socialtjänsten


fp1444

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att socialtjänsten ska kunna utreda och ha kontakt med ett barn utan att en potentiellt farlig förälder får information.

Motivering

Barnperspektivet måste få större fokus inom socialtjänstens område. Enligt socialtjänstlagen ska en utredning inledas om det finns skäl att misstänka att ett barn far illa. Enligt samma lag ska barnets vårdnadshavare informeras om detta – i lagtexten står det skyndsamt. Det går alltså idag inte att hålla vårdnadshavaren utanför, inte ens i ett inledningsskede, inte ens vid misstanke om att det är föräldern som är en fara för sitt barn. Socialtjänstlagen är skriven utifrån ett föräldraperspektiv – inte för barn som riskerar att misshandlas, könsstympas eller bli sexuellt utnyttjade av sina föräldrar.

Givetvis ska huvudregeln vara att föräldrar har insyn i socialtjänstens arbete med deras barn. Men socialtjänsten behöver ett tydligare brottsofferperspektiv i arbetet med utsatta barn. Lagen bör därför ge utrymme för att socialtjänsten i undantagsfall kan utreda ett barn och ha kontakt med ett barn utan att en potentiellt farlig förälder får information, t.ex. genom att socialnämnden ansöker hos länsrätten om dispens och att sådana ärenden behandlas med kvalificerad sekretess. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 26 september 2007

Agneta Berliner (fp)