Motion till riksdagen
2007/08:So222
av Helena Leander m.fl. (mp)

Krogdiskriminering


mp819

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skärpa alkohollagen för att tydliggöra tillståndshavarnas skyldighet att motverka diskriminering.

Motivering

Att bli bemött som den man är och inte diskrimineras utifrån sin grupptillhörighet är en mänsklig rättighet. Trots allt är vi alla unika individer och inte representanter för vårt kön, vår hudfärg, vår sexuella läggning eller andra attribut. Ändå händer alltför ofta att människor, medvetet eller omedvetet, behandlas sämre än andra därför att de tillhör ”fel” grupp. Att i ord och handling hamra in vikten av mångfald och allas lika värde redan från dagis är viktigt för en långsiktig förändring, men för dem som diskrimineras och kränks här och nu krävs också andra åtgärder.

En sällsynt diskriminerande miljö är krogmiljön, där vissa grupper i praktiken inte tycks vara välkomna. Exemplen på personer som inte släppts in därför att de har fel hudfärg eller kastats ut och förnedrats för att de kysst personer av fel kön är många. Det krävs därför kraftfullare åtgärder för att motverka krogdiskrimineringen.

Att servera alkohol är en ansvarskrävande uppgift, och därför ställer alkohollagen upp en rad krav på den som vill ha serveringstillstånd. Ett självklart krav är att man inte får tillåta brottslig verksamhet på restaurangen. Trots att diskriminering är brottsligt har hittills ingen krog förlorat serveringstillståndet på grund av diskriminering. Alkohol­lagen bör därför skärpas så att det tydligt framgår att brott mot diskriminerings­lagstiftningen är grund för återkallelse.

Alkohollagen bör också kompletteras med krav på egenkontrollprogram för krogarnas antidiskrimineringsarbete, på samma sätt som restauranger redan idag ska ha ett egenkontrollprogram för livsmedelshantering m.m. Programmet ska visa vilka regler som gäller för inträde, hur de tillämpas, vilken utbildning och erfarenhet eventuella ordningsvakter/dörrvärdar har, hur arbetsplatsen arbetar med gällande antidiskrimineringslagstiftning och hur näringsidkaren själv bidrar till att motverka diskriminering på sin krog. Programmet ska sändas till den kommunala tillsyns­myndigheten och utebliven rapport ska medföra sanktionsavgifter, på samma sätt som vid uteblivna rapporter för livsmedelhantering m.m. En rapport som inte inkommit efter påminnelse ska kunna leda till att serveringstillståndet dras in.

En lämplig sak att ta upp i ett sådant program är inträdesvillkoren vid köbildning, så att inte villkoren för inträde skiftar beroende på vem som frågar. För krogar där köbildning brukar förekomma ska den kommunala tillståndsmyndigheten ges rätt att ställa upp villkor för hur inträdesvillkoren ska hanteras. Exempelvis bör krogarna tydligt skylta om vilka inträdesvillkor som gäller den aktuella kvällen för att inte vakter godtyckligt ska kunna avvisa personer med hänvisning till att det är medlemskväll e.d.

Stockholm den 27 september 2007

Helena Leander (mp)

Mehmet Kaplan (mp)

Max Andersson (mp)

Mikaela Valtersson (mp)

Ulf Holm (mp)

Karla López (mp)