Motion till riksdagen
2007/08:So208
av Carina Hägg (s)

Äldrepolitiken


s70000

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser i äldrepolitiken.

Motivering

Vi har ett ansvar för att vård och omsorg ska finnas den dag man behöver den och att den då också ska vara av hög kvalitet. Att utveckla äldreomsorgen är en av framtidens stora utmaningar och därför ett av våra viktigaste reformområden. Om 10–15 år kommer behovet av äldreomsorg att börja öka kraftigt och därtill se olika ut – alltifrån relativt friska äldre som efterfrågar en aktiv fritid till äldre med många sjukdomar samtidigt. Demensvård är ett annat viktigt område.

Det krävs insatser för att möta morgondagens behov av äldrevård även i form av samhällsplanering. Vid nybyggnationer måste krav för äldre och handikappade kunna tillgodoses. Initiativ till en fortsatt utbyggnad av mellanformer, seniorboende och serviceboende som skapar olika boendeformer ska uppmuntras. Teknikstöd till eget boende gör det möjligt att bo kvar hemma. Genom parbogarantin säkerställs att de som har levt ihop inte ska behöva skiljas på ålderns höst.

Äldre ska kunna delta i hela samhällslivet och ha möjlighet att utvecklas tillsammans med andra. Samhället har behov av den kunskap och de erfarenheter som äldre generationer kan förmedla.

Det har hävdats att den nya medelåldern kommer att bli 75 år, ett faktum som förändrar våra attityder till ålder och åldrandet. Alla ska bli bemötta med respekt, ha rätt till personlig integritet och själva kunna bestämma över den egna tillvaron. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ej heller på grund av ålder, etnisk tillhörighet eller handikapp. Äldreomsorgen ska anpassas efter vårt mångkulturella samhälle.

Kvinnor lever längre än män men könsskillnaderna i medellivslängd har minskat. Bland befolkningen som är 80 år och äldre utgör kvinnorna cirka 65 procent. Fler kvinnor än män är ensamstående när behovet av vård och hjälp är störst. Kvinnor såväl vårdar som vårdas. Det är viktigt att insatser till stöd för anhörigvårdare inte får en utformning som i praktiken leder till ofrivilliga inlåsningseffekter för den anhörige vårdaren. Tillgång till icke behovsprövade servicetjänster för äldre till en subventionerad kostnad minskar antalet fallolyckor och benbrott. Äldre kvinnors utsatta situation med kränkningar, hot och våld ska motarbetas. Äldres ängslan, oro och ångest ska tas på allvar.

Inkomststandarden bland äldre liksom i den övriga befolkningen är lägre för kvinnor än män. Orsakerna är huvudsakligen följande. En större andel av de kvinnliga pensionärerna var ensamstående, och ensamstående som grupp har en lägre inkomst än sammanboende. Vidare har kvinnorna förvärvsarbetat i lägre utsträckning än männen. Under åren med förvärvsarbete har inkomsten generellt varit lägre. Av pensionärer med de lägsta inkomsterna hade en relativt stor andel bostadsstöd.

Kvinnors inkomst är knappt 62 procent av männens enligt SCB. Ett hårdare samhällsklimat där ekonomin avgör efterfrågan på vård och omsorg kommer särskilt att drabba gruppen äldre kvinnor.

En nationell handlingsplan för vård och omsorg om äldre har beslutats av riksdagen. Dåvarande regeringen avsåg att återkomma med lagförslag under hösten 2006. Nuvarande regering har aviserat en annan politisk inriktning.

En jämställdhetsmyndighet skulle också ha inrättats. Den myndigheten skulle ha fått betydelse även för kunskapen om äldre kvinnor. En samlad dokumentation om äldre kvinnors levnadsförhållande är idag komplicerad att inhämta. En äldrepolitik för framtiden kräver större kunskaper om kvinnors respektive mäns livsvillkor.

Feminism som analysmetod behövs inom äldrepolitiken. Forskning om äldre kvinnors hälsa ska uppmuntras och kvinnospecifika sjukdomar uppmärksammas. Det behövs en ambitionshöjning när det gäller insatser för sjuka äldre. Vidare är det angeläget att olika insatser för patienten samordnas på ett ändamålsenligt sätt. Personalen måste få möjlighet till kompetenshöjning, ha rimliga arbetsvillkor samt ges inflytande.

Äldres villkor ska utvecklas i samverkan med fackliga organisationer och pensionärsorganisationer. En delegation med uppdrag att följa och utveckla boendefrågor för äldre bör inrättas.

Stockholm den 21 september 2007

Carina Hägg (s)