Motion till riksdagen
2007/08:So16
av Ylva Johansson m.fl. (s, v, mp)

med anledning av prop. 2007/08:87 Bildande av moderbolag för Apoteket AB samt vissa omstruktureringsåtgärder


-s42022

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:87 Bildande av moderbolag för Apoteket AB samt vissa omstruktureringsåtgärder.

Motivering

Regeringen begär i propositionen bemyndigande att sälja ut ett stort antal apotek samt göra en del andra förberedelser för en avreglering av apoteksmarknaden i Sverige. Men riksdagen har inte fattat beslut om en avreglering av apoteksmarknaden. Apoteksmarknadsutredningen som den 8 januari 2008 lade fram ett delbetänkande med detta innehåll har skickats ut på remiss. Remisstiden pågår fortfarande. Regeringen har en omvänd och felaktig beslutsordning när man struntar i pågående beredning och de synpunkter på Apoteksmarknadsutredningen som kan komma från de 107 remissinstanserna när remisstiden går ut den 11 april. Rimligen bör sakfrågan om en eventuell avreglering av apoteksväsendet avgöras innan försäljning av ett stort antal apotek och andra åtgärder vidtas. Regeringen för en oansvarig och slarvig politik när man forcerar fram förslag som inte är beredda, allt för att kunna hålla fast vid en ideologiskt motiverad men orealistisk tidtabell. Detta sätt att hantera frågan är oacceptabelt och skadar det svenska apoteksväsendet.

Det svenska apoteksmonopolet har bidragit till att Sverige har ett av de mest kostnadseffektiva distributionssystemen för läkemedel i världen, med mycket låga marginaler. Sverige har också bland de lägsta läkemedelspriserna i Europa.

Apoteksmarknadsutredningen kan inte peka på några egentliga effektiviseringsvinster med en avreglering eller hur servicen i glesbygd ska säkras på sikt. Apoteksmarknadsutredningen föreslår inte heller några begränsningar vad gäller grossisters rätt att äga apotek. Förslaget kommer, om det genomförs, med all sannolikhet att leda till en oligopolliknande situation med några få stora apotekskedjor.

Läkemedel är i dag den vanligaste behandlingen inom sjukvården. Med läkemedel kan sjukdomar botas, lindras och förhindras. Men med alltfler och mer kraftfulla läkemedel ökar också riskerna med felaktig förskrivning eller felaktig användning av läkemedel. Detta ställer höga krav på läkemedelshanteringen och rådgivningen. Hur en säker läkemedelshantering med patientens bästa i fokus ska kunna kombineras med ett obegränsat vinstintresse hos privata apotekskedjor samtidigt som skattebetalarna står för notan återstår att bevisa.

Av den nu framlagda propositionen framgår inte hur många av Apoteket AB:s apotek som ska säljas. Däremot framgår med stor tydlighet att Apoteket AB i framtiden inte kommer att ha samma samhällsansvar som tidigare. Enligt propositionen ska Apoteket AB under genomförandeperioden inför en omreglering liksom tidigare vara inriktad på att fullfölja huvuduppdraget att säkerställa en god läkemedelsförsörjning. Efter en avreglering blir dock rollen för Apoteket AB en annan. Enligt propositionen ska Apoteket AB efter en avyttring av ett antal apotek finnas kvar som central aktör i statlig ägo och agera utifrån samma villkor som de nya aktörerna på en konkurrensutsatt marknad.

Eftersom de statligt ägda apoteken enligt propositionen ska agera på samma sätt som privatägda vinstmaximerande apotekskedjor blir effekten i väsentliga delar densamma som om hela apoteksmarknaden privatiseras.

Det råder många och allvarliga oklarheter kring Apoteksmarknadsutredningens förslag om en avreglerad apoteksmarknad. Därmed finns det inget tillräckligt underlag för regeringen att gå vidare i frågan. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i ett särskilt yttrande till Apoteksmarknadsutredningens delbetänkande avvisat förslaget till prissättningsmodell, som innebär att apoteken ska förhandla om inköpspriser och rabatter trots att det är landstingen/regionerna som tillsammans med staten har merparten av betalningsansvaret. Det är svårt att se vilka positiva effekter som detta förhandlingsmoment kan ge patienter och skattebetalare. Konkurrensverket har avvisat förslaget och pekat på att rabatter från läkemedelsbolag kan minska apotekens vilja att ge producentoberoende och objektiv information. Förslaget innebär i praktiken att samhället lämnar walkover när det gäller ambitionen att pressa priser. Eventuella vinster kommer knappast att komma skattebetalarna till del utan med stor sannolikhet hamna hos multinationella apotekskedjor. Dessa kedjor köper in läkemedel till hela Europamarknaden, och genom att sluta avtal utomlands kan de förmodligen gå runt systemet som bygger på obligatorisk inrapportering av priser till staten och en stor kontrollapparat som ska se till att staten i slutändan får del av prissänkningar och rabatter. Detta mycket komplicerade system ska jämföras med Sveriges nuvarande prissättningsmodell som sannolikt är en av de enklaste, mest effektiva och öppna som finns i världen och som innebär full priskonkurrens mellan läkemedelsbolagen om att få sälja till Apoteket AB.

Om propositionen godkänns av riksdagen och ärendet fullföljs skulle uppskattningsvis flera hundra av de över 900 apotek som finns att på kort tid få nya ägare. Frågan är dock hur regeringen under tidspress på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt skulle kunna sälja ut flera hundra apotek i en tid av kreditkris och global finansiell oro. Dagens Industri bedömde nyligen att företagen på regeringens utförsäljningslista tappat 40 miljarder kronor i värde på bara ett år, och det finns inget som talar för att möjligheterna att få ut ett skäligt pris för apotek utvecklas i en annan riktning. I stället innebär ytterligare ett statligt försäljningsobjekt att utrymmet för att få bra betalt i varje enskild affär krymper.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är felaktigt att genomföra en utförsäljning av apotek och vidta åtgärder för en avreglering av apoteksmarknaden trots att sakfrågan inte har behandlats i riksdagen eller ens beretts färdigt. Apoteksmarknadsutredningen har inte kunnat visa att en avreglering pressar priser eller effektiviserar systemet. Vi anser att apoteksmonopolet bör vara kvar. Förbättrade tider för öppethållande och ökat antal apotek kan med fördel ske inom ramen för nuvarande system.

Mot bakgrund av vad som anförts i denna motion bör riksdagen avslå regeringens proposition.

Stockholm den 27 mars 2008

Ylva Johansson (s)

Elina Linna (v)

Thomas Nihlén (mp)

Christer Engelhardt (s)

Lars U Granberg (s)

Marina Pettersson (s)

Lennart Axelsson (s)

Catharina Bråkenhielm (s)

Per Svedberg (s)

Ann Arleklo (s)

Eva Olofsson (v)

Gunvor G Ericson (mp)