Motion till riksdagen
2007/08:Sk387
av Mikael Oscarsson m.fl. (kd, m)

WHO:s rekommendation och folkbokföringslagen


kd645

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förändrad gräns för när en människa ska benämnas barn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det nödvändiga i en förändring av folkbokföringslagen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det nödvändiga i en förändring av begravningslagen.1

1 Yrkande 3 hänvisat till KU.

Motivering

Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition av barn ska som barn anmälas alla foster eller barn, levande eller döda, som väger minst 500 gram. Om födelsevikten inte är känd ska en graviditetslängd av minst 22 kompletta veckor gälla och är inte heller denna känd är gränsen att barnet är minst 25 centimeter långt. Ännu har lagen inte förändrats, trots att det gått 18 år från det att WHO:s definition ändrades och 7 år från det att Statens medicinsk-etiska råd rekommenderade en ändring av folkbokföringslagen i Sverige.

I augusti 2005 gjorde Socialstyrelsen en framställan om ändrad definition av barn enligt 24 § folkbokföringslagen. Förslaget innebär att anmälan enligt första stycket ska göras till Skatteverket för alla nyfödda som efter födelsen andats eller visat något annat livstecken, samt alla dödfödda som avlidit efter utgången av 22:a havandeskapsveckan.

Remisstiden gick ut den 16 juni 2006 och inget av remissvaren hade något att erinra mot Socialstyrelsens framställan.

För närvarande är Sveriges statistik avseende spädbarnsdödlighet missvisande. När andra länder använder sig av 22-veckorsgränsen håller Sverige fast vid 28-veckorsgränsen. Statistiska centralbyrån påtalar att en ”förändring av definitionen från 28 till 22 veckor medför ett brott i SCB:s tidsserie över antalet dödfödda barn” men påpekar att WHO:s definition ”används i övriga Norden och andra utvecklade länder” och att den inte har något att erinra mot förslaget.

Det är viktigt att framhålla att förändringen av folkbokföringslagen inte räcker. Också 2 kap. 3 § begravningslagen behöver förändras och ordet ”tjugoåttonde” bytas ut mot ”tjugoandra” i följande meningar: ”Där skall gravplats också beredas en dödfödd som avlidit efter utgången av tjugoåttonde havandeskapsveckan, om kvinnan är folkbokförd inom huvudmannens förvaltningsområde. Detsamma gäller i fråga om en dödfödd som avlidit före utgången av tjugoåttonde havandeskapsveckan, om kvinnan begär det och ett läkarintyg om dödsfallet lämnas till huvudmannen.”

Att, som nu görs, kalla ett 35 veckor gammalt barn som är kvar i livmodern för foster, när ett 22 veckor gammalt barn med rätta benämns barn efter ett missfall, är inte stringent och ett problem som i förlängningen berör människans värde.

Stockholm den 3 oktober 2007

Mikael Oscarsson (kd)

Alf Svensson (kd)

Walburga Habsburg Douglas (m)

Annelie Enochson (kd)

Lars-Arne Staxäng (m)