Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverkets allmänna verksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverkets verksamhet i norra delen av landet.
Tullverket har två uppgifter, att uppbära tullar, skatter och andra avgifter och att upprätthålla ett effektivt gränsskydd för ett tryggt och säkert samhälle. Det finns två verksamhetsområden, dels effektiv handel, dels brottsbekämpning.
Inom brottsbekämpningen styrs halva Sverige från Göteborg, nämligen den norra delen av Sverige, till ytan den största delen.
Inom Sundsvall/Gävleområdet finns 29 hamnar varav 21 med tredjelandstrafik, ca 4 000 fartygsanlöp från utrikes ort. Sveriges tredje största containerhamn finns i Gävle, där ingen tullpersonal finns.
Flygplats finns i Östersund, Sundsvall, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik med chartertrafik från Turkiet, Bulgarien, Thailand och Spanien. Även Arvidsjaur behöver kontrolleras ibland.
Ett stort antal gränsövergångar till Norge finns.
Allt detta innebär att uppdraget för att bekämpa brott innehåller kontrollvisitationer av fartyg och anställda ombord, kontroller på flygplats, spaningsverksamhet, gripanden, husrannsakningar i samband med tullbrottslighet, punktskattekontroller i hamnar och efter väg, kontroller på postterminaler för utrikespost och exportkontroll på bidragsgods.
Tullverket samverkar med Kustbevakningen, Polisen, Åklagarkammaren, Skatteverket och Jordbruksverket.
Ett stort antal beslag visar att Norrland används flitigt för smuggelgods, narkotika, cigaretter och alkohol. Tillgången är god på cannabis, amfetamin, benzodiazepiner och GHB i Norrland och även på ej narkotikaklassade preparat som GBL och Tradolan. Till och med kath har hittats vid tillslag i norr.
Det ökande inslaget av trafficking gör att tullens område bör utökas att även innefatta detta inslag. Ett antal tillslag där tullens personal kan ana att de människor de hittar idag i lastbilar eller på annat sätt resulterar i att de får arbeta för att fördröja att fordonet lämnar tullområdet och invänta att polis kommer. Detta torde vara enklare i området där polis finns, men i våra delar av landet saknas polisväsendet på många platser och att invänta hjälp från annan ort kan innebära en väntan på förstärkning från polis i timmar.
En grov uppskattning är att Tullverket tar ca 5–10 % av de varor som försöks smugglas in i Sverige och 100–150 miljarder kr/år undandras från staten i skatter och avgifter. Dessutom utsätts våra ungdomar för frestelser att prova med risk att hamna i ett livslångt beroende, och de som sitter fast i beroendet utgör ett orosmoment för många då ett stort antal inbrott är nödvändiga för att kunna förse sig själv med den drog som eftertraktas.
Personskydd brister också vid mindre stationer. Personalen gör fler arbetsuppgifter och exempelvis den tid de är spanare har de inte tillgång till vapen. Några i personalen har blivit hotade både för egen del och även deras familjer Detta har lett till ett antal uppsägningar på egen begäran, då ställningstagandet visat att yrket innebär för stor risk.
Samverkan sker även med näringslivet, och här skulle än mer kunna utvecklas för att få bukt med brotten. Information till företag, organisationer och allmänhet om narkotika, dopningsmedel och hälsofarliga varor ger resultat.
Samarbete med Norge och Finland sker en gång per år i form av ”Mittnorden”.
I vårt norra område ökar trafiken tack vare satsningar i Kiruna och vid gränsen till Finland och snart står vi inför att Barents hav blir ett attraktivt område för utvinning av bl.a. olja.
Idag jobbar Tullverket annorlunda än tidigare då man nu vill öka träffprocenten och därmed göra fler och större beslag. Detta har inneburit bl.a. anställningsstopp och att Norrland utarmas.
Att undanröja brottslighet är inte bara att ta fast de smugglare som just nu utövar brott, utan till stor del även att avskräcka presumtiva smugglare genom att göra sök på långtradare och fartyg och därmed i avskräckande syfte sprida budskapet att ”här är vi noga vid anlöp till Sverige” är nödvändigt för att få ner brottsstatistiken. Effekten kommer att synas på lång sikt.
I Tullverket pågår utveckling av ett nytt datasystem, CTS, Custom Trade System, som avses att bli ett med EU-staterna helintegrerat elektroniskt deklarationssystem som skall kunna ta emot och skicka vilken typ av information och meddelande som helst mellan EU-stater. Systemet skall också kunna skicka och ta emot all sorts information och meddelande till och från importörer och exportörer m.fl. samt till och från andra myndigheter och i den interna användningen i Tullverket.
Utvecklingen av detta system beräknas ge Tullverket (Tullverkets uppgifter) en merkostnad om 55–60 miljoner kronor årligen i ett antal år framöver. Systemet beräknades vara utbyggt till år 2012 men redan nu kan man se en förskjutning på något/några år. Tullverket har i budgeten beviljats 28 miljoner kronor för vardera 2007 och 2008 i extra anslag.
Då Tullverkets personal till 85–86 % består av personalkostnader medför detta en stor risk för ytterligare en utarmning av de små tullplatserna i Sverige och kanske ett helt ”tullfritt” Norrland.
Kampen mot organiserad brottslighet är en prioriterad fråga anser regeringen, däri måste även Norrland inkluderas.
Därför vill vi att
Antalet orter och anställda i den norra delen av landet ses över.
Tullverkets ansvarsområde utökas till att också innehålla trafficking.
Egenskyddet ses över.
Samverkan med Norge och Finland utökas.
Samarbete med övriga samhället utökas.
Tullverkets investeringsanslag ses över, på grund av merkostnader för CTS.