Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fåmansbolagsreglerna.
Fåmansbolagsreglerna (de s.k. 3:12-reglerna) innebär en extra hög beskattning av ägare till snabbväxande och vinstrika mindre företag. För att stimulera livskraftiga och expansiva småföretag måste denna diskriminerande beskattning avskaffas. Beskattning av aktieutdelningar och avyttring av aktier bör vara enhetliga med noterade aktier.
Även om regeringen arbetat för att reformera och förenkla 3:12-reglerna så innebär de fortfarande en tung belastning för många småföretag. Enligt en beräkning från Näringslivets Regelnämnd kostar 3:12-reglerna företagarna 1,5 miljarder kronor per år. Utslaget per företag innebär det en årlig kostnad på 13 000 kronor. Den största utgiftsposten är tiden det tar att tränga in i regelverket följt av revisorkostnader. Menar regeringen allvar i sin ambition att förenkla regelverket för småföretagare bör 3:12-regeln vara en av de första att avveckla.
Reglerna för fåmansbolag (3:12-reglerna) syftar till att hindra ägare av fåmansbolag att omvandla tjänsteinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. Ofta överbeskattas fåmansbolag som säljer andelar eller får inkomster via aktieutdelning eftersom de beskattas för inkomst av förvärvsarbete istället för inkomst av kapital, en skillnad som kan innebära 57 istället för 30 procent.
Samtidigt har en som är delägare av ett fåmansbolag ett mycket mer begränsat skyddsnät än den som är anställd och tar betydligt större privatekonomiska risker. Därför bör det finnas ett mindre omfattande regelverk för småföretagare så att de kan bygga upp ett eget personligt ekonomiskt skydd för att möta riskerna.
Konsekvenserna av avskaffandet av fåmansbolagsreglerna blir att all aktieutdelning beskattas som inkomst av kapital samt att försäljning av andelar i fåmansbolag beskattas i sin helhet som inkomst av kapital.