Motion till riksdagen
2007/08:Sk336
av Hans Wallmark (m)

Utlandssvenskarna


m1526

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av utlandssvenskarnas situation.

Motivering

Den fristående organisationen Svenskar i världen räknar med att det kan finnas 400 000 till 500 000 svenskar bosatta utomlands. Det handlar således om en stor och viktig grupp, sannolikt också en växande. Genom sina nätverk och kontakter marknadsförs Sverige och svenska institutioner. I olika länder kan dessa personer fungera som ett ”brohuvud” för svensk kultur, design och företagsamhet. Åtskilliga utlandssvenskar har också som pensionärer flyttat till sol och värme, vilket gör att det i vissa områden finns samhällen stora som normala svenska kommuner präglade av svenskar i bland annat Spanien och Frankrike.

Det finns all anledning för den svenska staten att med uppskattning se på den verksamhet utlandssvenskarna bedriver men också värna den koppling många önskar visa hemlandet. Även om de tillbringar stor tid i andra länder uppfattar de sig som fullvärdiga svenska medborgare.

Den 22 augusti 2007 genomförde föreningen Svenskar i världen en samling i Stockholm där deltagarna såväl i nio undergrupper som i plenum ventilerade viktiga frågor och utmaningar. Under mötet deltog bland andra Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv, utrikesminister Carl Bildt, Hanna Hallin, Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, samt Hans Rausing.

Bland de frågor som togs upp fanns den om att svenska medborgare, som förlorat sitt svenska medborgarskap i samband med att utländskt medborgarskap förvärvats, ges tillfälle att utan tidsgräns och krav på återflyttning till Sverige återfå sitt svenska medborgarskap. Det talades om avdragsrätt för bostadsräntor inom EES-området, om ändringar i vissa dubbelbeskattningsavtal och att bättre utnyttja utlandssvenska akademikers kompetens, att granska meritvärderingssystem som missgynnar svenskar med utländsk utbildning och forskningserfarenhet samt att förbättra villkoren för utlandsstudier och forskning.

Det finns förhoppningar om regler som underlättar internationell kreditupplysning och därmed hemvändande svenskars möjlighet att få lån för fastighetsköp. Folkbokföringsreglerna borde ändras så att det blir möjligt för makar att skriva in sig vid olika tidpunkter i samband med hemflyttning. Baserat på de erfarenheter som finns efterlystes hos myndigheterna en mer praktisk ordning för utfärdande av nya pass.

De områden som belystes i samband med mötet i augusti samt propåer från enskilda till svenska myndigheter visar på behovet av en samlad översyn över de regler och hinder som omgärdar utlandssvenskarnas situation i förhållande till hemlandet Sverige men också villkoren för hemvändande. Med en sådan översyn skulle dagens situation kunna granskas och möjliga praktiska lösningar föreslås.

Stockholm den 2 oktober 2007

Hans Wallmark (m)