Motion till riksdagen
2007/08:Sk332
av Olof Lavesson (m)

Undantaget för uthyrning av personal i den s.k. montörsregeln


m1603

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undantaget i det nordiska sambeskattningsavtalet, artikel 15, vad gäller uthyrning av personal.

Motivering

Enligt det nordiska sambeskattningsavtalet från 1996 skall skatt på inkomst betalas i det land där arbetet sker. Från denna huvudregel finns några undantag i avtalets artikel 15, bland annat den så kallade montörsregeln. Regeln säger att den som arbetar mindre än 183 dagar under en tolvmånadersperiod i ett annat land ska skatta i Sverige och därmed slippa administrativa olägen­heter för såväl den enskilde som företaget.

Personaluthyrningsföretag får emellertid inte utnyttja montörsregeln enligt punkt 2 i artikeln. Detta innebär att svensk personal som hyrs ut till ett annat nordiskt land måste skatta i det andra landet från första dagen, detta oavsett uthyrningsperioden. Detta utgör givetvis ett stort hinder för svenska bemanningsföretag och för deras anställda.

En av grundtankarna med att hyra ut personal är att det skall vara enkelt. Lagstiftningen omöjliggör en enkel hantering vid uthyrandet av personal från svenska bemanningsföretag till ett annat nordiskt land. Därför avstår de svenska bemanningsföretagen från att bedriva uthyrningsverksamhet i de andra nordiska länderna och vice versa, trots att efterfrågan finns i båda länderna. Om den så kallade montörsregeln fått tillämpas även inom bemanningsbranschen hade problemet inte uppstått.

Problemet är inte isolerat till Öresundsregionen, men särskilt kännbart där. Enligt Öresundsbarometern har Öresundsregionen 25 % av befolkningen i Sverige och Danmark. Det är Nordens största arbetsmarknadsområde med 3,6 miljoner invånare inom en radie av 10 mil från Öresundsbron. Idag arbetspendlar ca 10 000 människor varje dag över bron med en årlig tillväxttakt på 15–20 %. 20 % av inflyttarna till Skåne är danskar.

Undantaget från montörsregeln är därmed inte bara ett problem för bemanningsföretagen utan utgör även ett stort hinder för Öresundsintegrationen. Det inskränker den fria rörligheten för arbete över nationsgränserna och medför att den svenska staten missar stora skatteintäkter.

Vid skatteutskottets tidigare behandling av ovanstående förslag hänvisades till den överenskommelse som finns i skatteavtalet mellan Sverige och Danmark om att länderna ska inleda diskussioner för att överväga införande av nya bestämmelser eller ändring av bestämmelserna i avtalet eller ta initiativ till ändringar i det nordiska skatteavtalet om det skulle visa sig föreligga skatte­mässiga hinder för den fortsatta integrationen i Öresundsregionen. Utskottet utgick från att regeringen fortlöpande följer frågan och vid behov tar upp den till diskussion med Danmark.

Det är dock viktigt att påpeka att detta problem ingalunda är isolerat till Öresundsregionen utan samma problematik gäller relationen med övriga nordiska länder.

Det är angeläget att undantaget från den så kallade montörsregeln när det gäller uthyrning av arbetskraft skyndsamt avskaffas.

Stockholm den 3 oktober 2007

Olof Lavesson (m)