Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nybilsförsäljning av bränslesnåla bilar.
Bilen har inneburit en revolution för individen och samhället. Den ger en rörelsefrihet för individen, samtidigt som den möjliggör en flexibilitet inom arbetslivet genom pendling inom allt större arbetsmarknadsregioner. Långa avstånd i landets glest bebyggda delar innebär också att bilen är en nödvändighet för att man ska kunna bo kvar på landsbygden, eftersom kollektiva resmöjligheter ofta saknas.
Samtidigt är alla idag medvetna om massbilismens avigsidor – olyckor och uppvärmning av klimatet till följd av koldioxidutsläpp, vilket bilismen har stort ansvar för. Höjda bensinpriser har hittills inte påverkat utvecklingen, utan antalet bilar fortsätter att öka.
Sverige har idag över fyra miljoner personbilar och drivmedelsanvändningen är cirka 20 procent högre än i EU-15-länderna. Transportsektorn är nästan helt och hållet beroende av oljebaserade drivmedel, och från basåret 1990 har vägsektorns utsläpp av koldioxid hittills ökat med 9 procent. För att klara den tidigare regeringens etappmål, stabilisering av koldioxidutsläppen 2010 på 1990 års nivå, måste dessa fortsättningsvis minska med 1,4 procent per år, men prognosen pekar snarast på en ökning med i genomsnitt 2 procent per år. Detta ställer krav på utveckling av alternativ till fossila bränslen och bränslesnåla bilar.
Nybilsköparna bestämmer vilka bilar som finns i bilparken och de anser uppenbarligen inte att låg bränsleförbrukning är en prioriterad egenskap idag. Omkring hälften av nya bilar köps av företag och används huvudsakligen som förmånsbil av de anställda. Företagen, eller egentligen de anställda, väljer större bilar än EU-genomsnittet och också motorstarkare bilar som drar mer bränsle, även om det finns bränslesnåla bilar att välja.
För att öka andelen bränslesnåla bilar krävs det flera åtgärder. Oljekommissionen föreslog att den svenska personbilsparken år 2020 ska vara i genomsnitt 25–50 procent energieffektivare än idag. Detta kan åstadkommas genom ökning av andelen moderna dieselfordon, satsning på hybridfordon samt en föryngring av personbilsparken. Kommissionen uppmanar också till betydligt effektivare lagstiftning när det gäller bl.a. förmånsbeskattning av tjänstebilar som premierar bränslesnåla alternativ samt energi- och koldioxidbeskattning på bränslet.
För att fortsatt kunna använda bilen när inga andra alternativ finns, måste vi på olika sätt påskynda utvecklingen så att nybilsförsäljningen i huvudsak består av bränslesnåla bilar.