Motion till riksdagen
2007/08:Sk318
av Jan R Andersson (m)

Momssystemet


m1464

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av momssystemet för olika typer av livsmedelsservering.

Motivering

Med 54 000 anställda och en omsättning på 33 miljarder kronor 2001 utgör restaurangbranschen en stor del av det svenska näringslivet. Men det är också en bransch i förändring. Våra matvanor har förändrats tämligen genomgripande de senaste åren. Vi svenskar har ändrat stora delar av vår livsmedelskonsumtion. Fler måltider äts idag på restaurang, både via snabbmatsorienterade matställen och via traditionella matställen. Den mest markanta skillnaden är att utbudet av så kallad färdigmat, dvs. mer eller mindre färdiglagad och portionsförpackad mat, ökat både i butiker och på andra inköpsställen.

Ett exempel på vårt ändrade konsumtionsmönster är att det idag säljs mer färdigmat via våra bensinstationer än vad som säljs via snabbmatsrestauranger. Den näst största snabbmatskedjan i Sverige idag är Statoil, som endast slås av McDonalds i omsättning.

Den stora ökningen av färdig- och snabbmat har dock skett under bättre villkor än de traditionella restaurangerna. För ett vanligt restaurangbesök belastas notan med 25 procents moms. Lika mycket betalas för den som sitter ned och äter på en restaurang. Den som tar med sig sin mat eller den som väljer att göra sina snabbmatsinköp via någon av bensinstationerna, eller en traditionell mataffär, betalar dock endast 12 procents moms. Det gör att restauranger missgynnas jämfört med till exempel catering, bensinmackar och take away-ställen.

Det är fel att den som väljer att äta en pastasallad på en restaurang måste betala 25 procent moms, medan den som köper exakt samma sorts pastasallad på ICA eller Statoil eller får den levererad av en cateringfirma endast behöver betala 12 procent.

En grund för ett gott företagsklimat ligger i rättvisa villkor för företagande. Det är givetvis inte rättvist att likadana produkter ska beskattas olika. Därför bör en översyn göras kring momsreglerna för försäljning av olika typer av snabbmat och annan restaurangservering så att rättvisa villkor vad gäller momskostnad kan åstadkommas.

Man kanske kan beskatta olika livsmedel olika, det görs redan, men väldigt liknande produkter ska inte särskiljas för att de säljs på olika sätt. Likadana produkter skall beskattas i samma omfattning. Därför bör momsen på livsmedelsservering bli föremål för översyn i syfte att justera ned den till 12 procent.

Stockholm den 2 oktober 2007

Jan R Andersson (m)