Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om expertskatt och moms i samband med elitfotboll.
I Danmark kan utländska fotbollsspelare under tre år åtnjuta skattelättnader. Samtidigt betalar arbetsgivaren (klubben) ytterst låga sociala avgifter. I Sverige finns också en expertskatt (”artistskatten”), men den gäller bara i sex månader.
Det betyder att en allsvensk fotbollsspelare som får 50 000 kronor i handen kostar 130 000 kronor för en svensk klubb (30 000 kronor försvinner i sociala avgifter och 50 000 kronor i skatt). En dansk klubb som betalade 130 000 kronor skulle ge en utländsk spelare med expertskatt drygt 90 000 kronor i handen. Förenklat kan man säga att det blir nästan dubbelt så dyrt för en svensk klubb att betala samma lön som spelaren erbjuds i Danmark.
Därutöver dömde nyligen Regeringsrätten Degerfors att betala 1,3 miljon i moms för spelarköp 1994–1997. Domen är prejudicerande. Det innebär att alla utlandsvärvningar framöver blir 25 procent dyrare.
Redan är det många spelare som lockats över till Danmark på grund av skillnaderna. Med domen i Regeringsrätten kommer svenska klubbar att ha svårare att locka till sig riktigt bra utländska spelare.
Ska svensk elitfotboll kunna hävda sig i fortsättningen måste regeringen se över villkoren för svenska elitklubbar. Fotbollsklubbar är ofta viktiga varumärken för de orter där de har sina säten. Jag menar att regeringen nu bör snabbutreda helheten av de villkor och krav som omger svensk elitfotboll i syfte att förenkla och stötta verksamheten.